Ze sázení v pátek třináctého se stává v Česku tradice. V posledních letech nebyl mezi Čechy větší zájem o podání tiketu Sportky než v pátečním mimořádném losování s datem třináctého. Nejinak tomu bude i tento týden. Pátek třináctého má přitom obecně v Česku špatnou pověst. K určitému druhu pověrčivosti se v průzkumu Sazky přiznala skoro polovina Čechů. Seznamu nejobávanějších pověr vévodí přeběhnutí černé kočky přes cestu, které se bojí přes 42 % odpovídajících. Rozebíraný pátek 13. se umístil na třetí pozici hned za sedmiletým neštěstím v podobě rozbitého zrcadla.
Dalo by se čekat, že respekt z tohoto data bude lidi od sázení spíše odrazovat. Statistiky nám však potvrzují, že lidé chtějí pátek 13. otočit ve štěstí a sázející si z něj udělali doslova svátek. Počet podaných tiketů je pravidelně dvakrát, někdy až třikrát vyšší než v jiné dny,“ popisuje marketingový manažer Martin Babec ze společnosti Sazky a dodává, že velice populární je i samotné číslo 13, které za své oblíbené označuje až pětina sázkařů.
„V tento den navíc vyplňují tikety častěji i nepravidelní sázející“ dodává Martin Babec.
Původ pověr spojených s pátkem třináctého není zcela jasný. Někteří historikové vidí reálný základ v pátku 13. října 1307, kdy začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha rytířů po celé Evropě a následný zánik řádu. Existuje ale i jiný názor, který spojuje pověru s biblickými událostmi. Poslední večeře Páně se totiž zúčastnilo 13 osob a třináctý byl právě Jidáš. Ježíš pak byl ukřižován podle převažujících názorů právě v pátek.
Tak jako tak, zavřené zřejmě letos zůstanou v pátek třináctého některé lékařské ordinace, lidé se v tento den budou i nadále vyhýbat operacím nebo se snažit nepotkat černou kočku přecházející silnici. Přitom například v pátek 13., konkrétně 13. 9. 2019, tipnul šťastný výherce správně online všech šest čísel ve Sportce a vyhrál krásných 25 601 111 Kč. A o pár měsíců později, v pátek 13. 12. 2019 si sázející z Prahy zajistil 15 489 891 Kč v mezinárodní loterii Eurojackpot. Zkusit, jestli se na vás štěstí usměje, můžete i online.