Společnost Sazka je dlouhodobým partnerem českého sportu a v posledních letech se stále více věnuje podpoře cyklistiky. Vedle tradiční disciplíny silniční cyklistiky v čele se závodem Czech Tour letos nově vstupuje i do „mladšího“ prostředí freestyle BMX. Česká loterní jednička se stává partnerem série významných „action sports“ akcí napříč republikou. Rozdává rovněž BMX kola do dětských domovů a dalším potřebným.

BMX (zkratka z anglického bicycle motocross) je z pohledu cyklistiky mladý sport, na olympijských hrách se představil v roce 2021 v Tokiu, což jeho oblibě pomohlo i v České republice, kde je v posledních letech na vzestupu. Závodníci při něm používají speciálně konstruovaná jízdní kola s výplety. Sazka se v BMX spojila s matadorem a průkopníkem této disciplíny v České republice, trojnásobným mistrem světa ve freestyle BMX (vert a park, kat. Master) Janem Valentou a jeho agenturou VSA Xtreme. Společně budou popularizovat tento sport pro širší veřejnost prostřednictvím eventů napříč celou zemí. Vedle toho chce Sazka začít podporovat i BMX závody a také mladé sportovní talenty mezi muži i ženami.

Sazka je velkým podporovatelem české cyklistiky, stojíme za největším etapovým silničním závodem v České republice Czech Tour. Svůj otisk v cyklistice ale chceme nadále rozšiřovat. Proto jsme se rozhodli podpořit disciplínu, která oslovuje čím dál více mladých lidí. Freestyle BMX je velmi atraktivní jak pro bikery samotné, tak i pro diváky,“ říká Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka.

První BMX event v barvách Sazky se odehrál v březnu na pražském veletrhu FOR BIKES v PVA Letňany. Po celou dobu veletrhu zde byla SAZKA ACTION SPORTS ZONE s atraktivním modulárním pumptrackem, kde si jízdu na BMX kolech mohli vyzkoušet návštěvníci. Uskutečnila se také Meet and Greet akce s českou BMX reprezentací.

Freestyle BMX se věnuji už 25 let. Tento sport mi umožnil procestovat celý svět a poznat spoustu skvělých lidí. Po ukončení aktivní kariéry jsem se rozhodl začít BMX vracet to, co mi za ta léta dal. Pocit a nadšení z jízdy na kole bych přál každému, proto jsem moc rád, že se do podpory tohoto sportu pouští čím dál více velkých značek jako Sazka, a nadchneme tak pro něj společně co nejvíce lidí,“ říká Jan Valenta, organizátor programu, zakladatel Czech freestyle BMX asociace.

Další BMX event se uskuteční již v sobotu 22. dubna v rámci unikátní akce Prague Bike Fest v pražské Stromovce. Návštěvníci se v SAZKA pumptrack zóně mohou těšit na workshopy, show profesionálních jezdců a budou se moci potkat s českou královnou cyklistiky pro rok 2022 Ivetou Miculyčovou a Tomášem Beranem, českým reprezentantem ve Freestyle BMX.

Mezi další BMX akce, kam Sazka vstupuje, budou i srpnový Sportovní Park Pardubice nebo letní SAZKA SUMMER X FEST TOUR, která se odehraje 4.7. v Žamberku, 6.7. v Lipně nad Vltavou, 11.7. ve Vranově nad Dyjí a 13.7. v Pasohlávkách. Sezonu pak společnost v rámci „action sports“ aktivit zakončí od 24. do 26.11. finálním závodem Modular pumptrack challenge na Life festivalu v Brně. Skvělá podívaná nabídne soutěže a exhibice freestyle BMX a freestyle koloběžkách.

Na všech zmíněných akcích bude společnost Sazka rozdávat BMX kola potřebným. O příjemcích kol budou částečně rozhodovat samotní BMX jezdci. Vedle toho půjde část kol do dětských domovů z celé země, což je dlouhodobý projekt a závazek Sazky. V minulém roce takto do dětských domovů rozdala 250 BMX kol a přileb.

BMX se těší v České republice velké oblibě. Klasický BMX racing se jezdí na speciální závodní dráze. Naopak freestyle BMX je vystoupení jezdců se sérií různě obtížných triků ve skateparcích, u rampách nebo například na hliněných skocích. BMX soutěže jsou podobně jako skateboarding řazeny k adrenalinovým disciplínám.