Úřadující Mistryně Evropy a nejlepší česká cyklistka za rok 2022 pokračuje v krasojízdě. Čerstvě plnoletá Iveta Miculyčová o víkendu vyhrála mistrovství ČR ve Freestyle BMX Parku a k pátečním osmnáctinám dostala velký dárek: jejím generálním partnerem se stává Sazka. Česká loterijní jednička už rok systematicky podporuje rychle rostoucí českou BMX komunitu a nyní pomůže Ivetě s dalšími zahraničními tréninkovými kempy, lepším vybavením i spolupráci s profesionály.
Pro mě samotnou je to skvělá příležitost, jak rozšířit tým a získat možnost učit se od nejlepších. Mám velkou radost, že vedle sebe budu mít legendu freestyle BMX, Michala Berana. Stejně tak mě těší, že u Sazky vidím podobnou vášeň pro freestyle BMX, jako mám já. Navíc chtějí pomoci posunout náš sport, což je super,“ hodnotí novou spolupráci Iveta Miculyčová.

Nadějné české bikerce její generální partner zajistí lepší vybavení, tréninkové kempy v zahraničí i spolupráci s dalšími odborníky, jako je právě osobní trenér Michael Beran, desetinásobný mistr republiky, mistr Evropy a vicemistr světa, anebo kondiční kouč Matěj Rajnoch. Iveta tak bude mít ještě větší šanci dostat se na samotný vrchol.

Nové tréninkové možnosti zvyšují šance

Sazka dlouhodobě podporuje sport: od olympijských sportovců, přes mladé talenty až po nadšené amatéry. V neposlední řadě chceme podporovat zajímavé trendy a také nadějné sportovce, kteří inspirují ostatní. Iveta je silná osobnost, která si našla cestu k BMX sama. S obdivuhodnou odvahou se pouští do prozkoumávání limitů této disciplíny i sebe sama. Chceme ocenit její píli a moc rádi ji budeme doprovázet na cestě za sportovními sny,“ vysvětluje motivy spolupráce Petr Jonák, ředitel Vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka.

Aby se Iveta dostala na vrchol, potřebuje trénovat na těch nejlepších, a hlavně nejnáročnějších skateparcích na světě. V Česku je největší ten v Pardubicích, podle zahraničních měřítek ale patří mezi průměrně náročné. To Ivetě nestačí. Na světových šampionátech pak potřebuje víc času, aby se přizpůsobila velikosti a náročnosti překážek. Nadějná jezdkyně proto s novým trenérem už brzy plánuje vyjet na zahraniční tréninkové kempy. „Díky podpoře Sazky se mi otevírají úplně nové možnosti. S trenérem řešíme program na podzim a v plánu jsou soustředění v Anglii i na dalších místech. V příštích týdnech mě pak čekají závody ve Švýcarsku a Číně, které jsou klíčové pro olympijskou kvalifikaci,“ připomíná Iveta Miculyčová.

Oficiální česká naděje na medaili
Za splněním olympijského snu ale vede ještě poměrně dlouhá cesta. „Iveta je sice dvojnásobná evropská mistryně, ale důležité budou vzhledem k jarní olympijské kvalifikaci už poslední dva podzimní závody a poté samotná kvalifikace, ve které bude o olympijská místa tvrdý boj. Věřím, že Iveta má na to, aby kvalifikaci zvládla a splnila si pařížský sen,“ konstatuje Ivetin manažer Jan Koukal ze společnosti Sportegy.

Obrovské kvality a potenciál vidí v Ivetě také její trenér. „Pořád jí říkám, že vůbec netuší, jak dobře může jezdit. Naštěstí já to vidím a vím, že strop má hodně vysoko. Byl bych rád, aby trikově jezdila to, co jsem jezdil já. Pokud to i díky novým možnostem zvládne, tak věřím, že ji olympiáda nemine,” přidává na závěr svůj pohled Beran.

Sazka pomáhá plnit sny – o dvou kolech i o pěti kruzích

Společnost Sazka je s podporou sportu spojená už více než 66 let. Je partnerem Českého olympijského týmu a generálním partnerem největšího silničního etapového cyklistického závodu Czech Tour. V letošním roce vstoupila právě do BMX disciplíny, kdy se spojila také s Janem Valentou, trojnásobným mistrem světa ve freestyle BMX, kdy společně se Sazka pumptrackem objíždí akce pro veřejnost, kde si lidé mohou jízdu na BMX kole vyzkoušet. Sazka pumptrack se zatím letos objevil na 13 akcích, kde si ho vyzkoušelo 10 tisíc jezdkyň a jezdců. V posledních letech Sazka věnovala za každou milionovou výhru ve své loterii jedno BMX kolo do dětského domova. Celkem jich rozdala už téměř 500 do 115 domovů.

O Ivetě Miculyčové

Česká cyklistka Iveta Miculyčová se věnuje disciplíně BMX freestyle, konkrétně kategorii park neboli jízdě v bikeparku. Narodila se 15. září 2005, původně se věnovala atletice, následně hrála fotbal v žákovském týmu Hradce Králové a probojovala se až do reprezentace do 15 let. Na BMX přesedlala až v roce 2019. Už během prvních závodů zvládla předvést jako první žena v republice back flip. Během čtyř let se pak stala dvojnásobnou mistryní Evropy (2022 a 2023), bronzovou medailistkou z mistrovství světa (2022) a vyhrála mnoho dalších závodů. Žije v Kostelci nad Orlicí, studuje obor požární ochrana na Střední průmyslové škole chemické Pardubice.

O BMX freestyle

BMX freestyle je cyklistická disciplína založená na jízdě na malém, speciálně konstruovaném jízdním kole. Jízda přes různé překážky a rampy je provázena akrobatickými prvky, jako jsou skoky, salta, otočky a další triky. Rozhodčí hodnotí styl jízdy, výšku skoků, náročnost triků i flow neboli celkový pohyb jezdce na kole. BMX freestyle se dále rozděluje na disciplíny: Park (jízda v bikeparku), Street (jízda po ulici) a Dirt (jízda v terénu). Jedná se o mladý sport z kategorie adrenalinových. Poprvé byl BMX freeride zařazen mezi olympijské sporty v roce 2021 v Tokiu. Zlato zde vyhrála Britka Bethany Shrieverová.