Ačkoli Češi nejsou obecně považováni za příliš pověrčivý národ, mnoho z nás existenci nadpřirozených nevysvětlitelných jevů či osudu v žádném případě nezavrhuje, vyplývá z průzkumu společnosti SAZKA. Mnohdy naše jednání výrazně ovlivňuje také skutečnost, že je právě pátek 13. To se týká i enormního zájmu o mimořádná slosování, která připadnou právě na tento den. Co kdyby se štěstí unavilo…

„V pátek 13. pravidelně registrujeme vyšší zájem o naše mimořádná slosování Sportky. Tehdy své štěstí často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají. Také v našem průzkumu zhruba 27 % respondentů potvrdilo, že by si raději vsadili právě v tento den,“ konstatuje Václav Friedmann, tiskový mluvčí společnosti SAZKA.

Zajímavé jsou z tohoto hlediska výsledky průzkumu, který pro společnost SAZKA realizovala firma NMS Market Research. V jeho rámci srovnávala mj. pověrčivost Čechů napříč všemi věkovými kategoriemi. Celých 78 % respondentů přitom připustilo, že věří v osud. Jen 19 % dotazovaných pak konstatovalo, že na pověry absolutně nevěří, v životě ostatních má víra v nadpřirozeno alespoň nějaký prostor. S tím koreluje i skutečnost, že zhruba tři čtvrtiny Čechů čtou horoskopy.

Pátek 13. ovlivňuje naše jednání

Význam pátku 13. je pravidelně diskutován již mnoho desetiletí. Řada pojišťoven například hlásí, že se tyto „nešťastné“ dny řadí z hlediska nehod statisticky naopak mezi nejpříznivější. Ani to však nutně nevyvrací skutečnost, že pátek 13. může ovlivňovat naše chování. Méně nehod může být způsobeno zkrátka tím, že si lidi dávají větší pozor a spousta z nich třeba vůbec nesedá za volant. Podle průzkumu společnosti SAZKA pátek 13. alespoň zaregistruje 91 % Čechů. Ačkoli jen 6 % z nich věří, že přináší smůlu, dalších 39 % očekává, že může přinést něco neočekávaného (v pozitivním i negativním slova smyslu).

„Paradoxně velmi mnoho Čechů označuje pátek 13. nikoli za smolný, ale za šťastný den. Oblibě se těší i číslo 13, v našem průzkumu jej za své oblíbené označilo celých 16 % respondentů. V České republice však v tomto ohledu s velkým náskokem kraluje především číslo 7, to za šťastné považuje celých 28 % lidí,“ vysvětluje Friedmann.

Další zajímavosti z průzkumu společnosti SAZKA:

• 78 % lidí věří v osud.
  • 62 % respondentů má svá šťastná čísla. Nejčastěji jde o čísla 7 (28 %), 13 (16 %), 3 (9 %), 6 (9 %), 9 (8 %) a 5 (7 %).
  • Z pověr lidé nejčastěji věří v tu, která říká, že nechtějí-li něco důležitého zakřiknout, musejí zaťukat na dřevo (76 %).
  • Zhruba 37 % se domnívá, že rozbité zrcadlo znamená 7 let neštěstí.
  • Jen 30 % lidí se raději vyhne černé kočce, protože věří, že kdyby jim přešla přes cestu, přinese to smůlu.
  • Asi 31 % Čechů má svůj talisman pro štěstí.
  • Tři čtvrtiny (74 %) Čechů čtou horoskop.
  • Celkem 51 % lidí se zajímá o znamení horoskopu svých blízkých.