Zuckerberg, Gates nebo Bezos. Kdo patří mezi 10 nejbohatších lidí světa?

Ti, kteří mají nejnadutější peněženky, jsou z různých světů. Podnikatelé, dědické klany, guru techniky, herci, rapeři, online celebrity. Svět bohatých se ale docela zásadně mění. Nejvíc miliardářů z poslední doby jsou investoři do technických firem – Microsoft, Apple nebo Amazon. Kdo je nejbohatším mužem světa a kdo mu dýchá na záda?

10. Larry Ellison

Majetek: 56 mld. USD

Larry Ellison je zakladatel a šéf firmy Oracle, která se zaměřuje na počítačové technologie. Larry dostal z firmy 960 milionů dolarů za pět let, protože se jí dařilo na akciovém trhu. Teď si plat snížil na jeden dolar. Snad mu to v žebříčku s tímto příjmem dlouho vydrží.
 

9. Carlos Slim

Majetek: 57 mld. USD

Mexičan, který vedl žebříčky světových boháčů mezi lety 2010 – 2013. Investor, filantrop a obchodník s technologiemi a komunikacemi. Šéfuje například América Móvil nebo telekomunikační firmě Telmex.
 

8. Mark Zuckerberg

Majetek: 63 mld. USD

Pokud jste na sociálních sítích, tohle jméno jste určitě slyšeli. Pokud jste ho neslyšeli, vězte, že mladý student Mark vymyslel původně školní síť Facebook.
 

7. Amancio Ortega

Majetek: 65 mld. USD

Španělský módní guru, který má firmu Inditex. Spíš asi budete znát značky Zara, Massimo Dutti nebo Stradivarius. Podtrženo sečteno: pět tisíc obchodů v 77 zemích světa.
 

6. Vladimir Putin

Majetek: 70 mld. USD

70 miliard dolarů jsou samozřejmě jen odhady, Vladimir Putin má možná daleko víc. A jak zbohatl? Stal se prezidentem, pak premiérem a pak prezidentem Ruska.
 

5. Rodina Marsů

Majetek: 80 mld. USD

Historie tyčinky Mars sahá až do roku 1911, kdy Frank Mars vyráběl čokoládové tyčinky doma v kuchyni. Dnes rodina žije mimo jiné z tyčinek Milky Way, Snickers (ta je pojmenovaná po rodinném oblíbeném koni) a barevných M&M´s.
 

Přečtěte si také: Důchodci přišli na to, jak přelstít loterii. A vyhráli skoro 600 milionů

Firma vyrábí i dobroty pro mazlíčky Pedigree a Whiskas. Rodinný klenot šéfuje už třetí generace Marsů.
 

4. Bernad Arnault

Majetek: 72  mld. USD

Nejbohatší Evropan a taky první „neameričan“ v žebříčku je francouzský lord luxusu. Nejvíc mu z jeho impéria vynáší šampaňské Dom Perignon, koňak Hennessy, hodinky Tag Heuer a módní značka Louis Vuitton.
 

3. Warren Buffet

Majetek: 84 mld. USD

Warren nic příliš průlomového nevymyslel. Je to ale talent na byznys a zbohatl nákupem akcií firem, u kterých věřil, že mají větší hodnotu než byla jejich aktuální cena. Což se potvrdilo a i díky tomu Warren patří mezi největší světové filantropy.
 

2. Bill Gates

Majetek: 90 mld. USD

K tomu stačí dodat snad jen jediné slovo: Microsoft. Bill už víc než deset let tenhle technologický gigant nešéfuje, ale plně se věnuje charitě a své nadaci. Pro představu: už daroval 28 miliard amerických dolarů.
 

1. Jeff Bezos

Majetek: 134 mld. USD

Jako batole se pokusil šroubovákem rozebrat svoji dětskou postýlku. Jako dítě v garáži rozjel vědeckou laboratoř. Jako dospělý pracoval na Wall Street. Svůj byznys plán napsal Bezos v devadesátých letech v autě po cestě na dovolenou. V garáži pak s manželkou založili Amazon – eshop s knihami. Dnes jeho obrovitánská firma prodává snad úplně všechno po celém světě. Jeff se ale plánuje rozvádět, což dost zásadně jeho zlatou příčkou v žebříčku zamává. Více detailů najdete v článku na tomto odkaze.
 

Zahrajte si v Eurojackpotu o miliardy

Na celém světě neexistuje loterie, jejíž výhra by vás zařadila byť jen do první desítky nejbohatších lidí světa. My ale myslíme, že vlastnit tolik miliard dolarů přináší spíš starosti než radosti.

Zároveň bychom se ale nezlobili, kdybychom nějakou tu miliardu korun vyhráli v Eurojackpotu - konkrétně dneska večer se hraje o 1,67 miliardy korun. Jestli to máte stejně, klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také