Znáte ty nejznámější vánoční loterie? Španělsku vévodí El Gordo a Weihnachtslotterie v Německu
Vánoce jsou obdobím radosti, lásky a očekávání. Vyhrát pohádkový jackpot, a mít tak ještě radostnější budoucnost, zkouší v tuto dobu spousta lidí po celém světě. Kdy jindy by totiž mělo štěstí přát než v tak magickém období, jakým Vánoce bezesporu jsou.


Přečtěte si také: Vánoční inspirace: Darujte stírací losy originálně. Adventní kytice nebo milionová punčocha potěší


Španělská vánoční loterie El Gordo

El Gordo znamená v překladu „ten Tlustý“ nebo „Tlusťoch“. Jméno nedostala nejstarší vánoční loterie na světě jen tak. Hraje se totiž o pěkně tučnou částku – o 4 miliony eur. Vedle jackpotu je ale možné získat i tisíce vedlejších cen.

Historie této loterie je opravdu pozoruhodná. Poprvé se losovalo před více než 200 lety, a to v roce 1812. Pravidla zůstala od té doby v podstatě nezměněná. Velmi zajímavý je systém samotného losování. Nepoužívají se totiž klasické koule s čísly, ale čísla postupně losuje celkem 40 dětí ve věku od 8 do 14 let ze španělské školy San Ildefonso. Děti vytažená čísla jen tak nečtou, ale zpívají je. Tato velkolepá událost se koná každoročně 22. prosince večer a může trvat klidně tři hodiny. V tu dobu sedí celé Španělsko před televizemi a čeká, zda padne zrovna těch pět čísel z jejich tiketu a budou to právě oni, kteří vyhrají hlavní cenu, nebo alespoň některou z mnoha další automatických výher.

Cena tiketu je 200 eur a aby byla loterie dostupná všem, je možné si koupit desetinu tiketu a o výhru se pak podělit s ostatními devíti šťastlivci se stejným číslem tiketu. „Vstupenku“ do vánoční loterie je možné koupit po celý rok, kdekoli ve Španělsku. Města v nich za celou historii loterie padlo nejvíce „Tlusťochů“ jsou Madrid, Barcelona, Valencie a Sevilla. Existují ale i místa, která El Gordo doposud nenavštívil, a to je například Ávila, Ceuta, Tarragona nebo Zamora.
 


V USA se hraje Powerball a Mega Millions

Ve Spojených státech jsou loterie Powerball a Mega Millions neoddělitelnou součástí amerického snu. Oba formáty přinášejí hráčům šanci stát se miliardářem, a jejich vánoční speciály nabízejí ještě větší jackpoty než obvyklá slosování.
 


Italské SuperEnalotto

Italská loterie SuperEnalotto nabízí také speciální vánoční losování s vysokým jackpotem. S historií sahající až do 50. let minulého století ji znají hráči z celého světa. Vánoční edice je vždy plná překvapení a výhercům přináší nezapomenutelný zážitek.


Weihnachtslotterie boduje u našich sousedů

Německá vánoční loterie, Weihnachtslotterie, je inspirována slavnější španělskou vánoční loterií „El Gordo de Navidad“. Sázející hrají o Jackpot v hodnotě 400 000 eur. Vedle hlavní výhry čeká na šťastné výherce dalších více než 30 000 cen. Přibližně jeden ze tří tiketů do Weihnachtrlotterie bývá vítězný.


Čtyři milionáři na Štědrý den v ČR

V roce 2023 připadá Štědrý den na neděli, tedy na den, kdy se losuje Sportka. Díky speciální vánoční prémii Adventní milionář se 24. prosince budou pod vánočním stromečkem z milionové výhry radovat čtyři šťastlivci. A rozhodně nemusí být sami. Podívejte se, o jakou sumu se aktuálně hraje

Zkusíte své štěstí na Štědrý den? Možná právě letos se na vás usměje. Držíme palce a přejeme veselé Vánoce plné radosti, lásky a možná i velké výhry!
 

Přečtěte si také