Zima přichází. Z těchto 7 ledových hotelů se vám zatají dech

Nesnášíte přetopené kutlochy bez nápadu? To asi nebudete sami. Při ubytování v následujících unikátních hotelích ale nic takového nehrozí. Jsou totiž celé vyrobené z křišťálově čistého ledu. Na noc v nich jen tak nezapomenete a tváře vám ve spánku pořádně zrůžoví.

1. Jukkasjäroi Ice Hotel, Švédsko


Byl první, stále je největší a udává mrazivé trendy. Rok co rok ho vybudují stavitelé zhruba dvě stě kilometrů za polárním kruhem. Je populární destinací pro pozorování slavné Aurory Borealis, každý rok ubytuje na padesát tisíc lidí z celého světa a noclehy jsou v něm často vyprodané už na několik měsíců dopředu.
 

Přečtěte si také: Nizozemsko nebo Uruguay. Lonely Planet vybralo 10 destinací pro rok 2020


Hotel se staví na začátku října, padne na něj asi tisíc tun ledu a dalších třicet tisíc tun sněhové směsi, to na posílení celé konstrukce. Z ledu je vyrobený i nábytek: barový stůl, postele, pohovky. Na noc hosté dostávají speciální spacáky do mrazu, mrazivé sprchy před spaním se ale bát nemusíte. Koupelny jsou vytápěné.

Každý rok také provozovatelé vypisují soutěž i pro mladé umělce, aby jim unikátní podobu interiérů pomohli navrhnout a vytesat do ledu. V polovině dubna pak hotel roztaje.
 

2. Hotel de Glace, Quebec, Kanada


Na podobném modelu funguje na jiném kontinentě i kanadská ledová hoteliérská specialita. V pokojích se dá zatopit i v krbových kamnech, přesto se stěny nerozpustí.

Hotel využívá podobného principu jako klasická eskymácká iglú. V těch se také topilo dřevem. V hotelu je ledová skluzavka i překrásná svatební kaple.
 

3. Arctic Resort Kakslauttanen, Finsko


To finské ledové království nabízí sice ubytování v teple, ale ve skleněném iglú. Pokud přežijete trochu té moderny, můžeme vás nalákat na jednu místní specialitu. Kulatá střecha je celá průhledná, takže pokud se na obloze roztančí zeleno-fialová polární záře, lze ji sledovat přímo z postele.
 

4. Igloo Hotel Grandvalira, Andorra


Kdo říká, že musíte nutně až na sever, když si chcete užít trochu sněhu a ledu? Igloo hotel v Pyrenejích je vysoko v horách v lyžařském středisku. Má jen čtyři pokoje, ale za to do nich můžete zaplout rovnou ze sjezdovky.
 

5. Hotel of Ice, Rumunsko


Od roku 2005 je vysoko v Karpatech vybudován tento ledový poklad. Hotel má kromě pokojů i kapli nebo stylovou restauraci, kde se jídlo podává na ledových talířích. Nedoporučujeme těm, co si v hospodách stěžují na to, že je jídlo studené. Tady to ani jinak nejde. Zmrzlinu ale mají podle recenzí vynikající.
 

6. Kirkenes Snow Hotel, Norsko


„Sníh je často popisován jako něco negativního. Když sníh padá ve větším evropském nebo americkém městě, společnost se úplně zastaví a nastává chaos. My bereme sníh jako našeho přítele,” píše tento ledový hotel na svých webových stránkách.  Jeho stěny jsou skoro 180 palců tlusté a teplota nestoupá výš, než na minus pět stupňů.
 

7. Eskimo vesnice, Slovinsko


Jako jediný z výše jmenovaných tento hotel nenese punc luxusního letoviska. Jde jen o klasická iglú, k dispozici nejsou žádné sprchy. Jak ale hotel píše, „Umýt se ve sněhu může být velmi osvěžující!“ Personál je ale připraven zmrzlým hostům nabídnout svařené víno a extra ovčí kůže na spaní.

Kam se letos v zimě chystáte na dovolenou vy? Ať už jste milovníky dlouhatánských sjezdovek, plných prašanu, nebo spíš pokukujete po teplých krajích, my jsme si jisti, že si užít týden v luxusu rozhodně zasloužíte.

A k tomu by se asi hodil také nějaký ten příspěvek. Vyzkoušet můžete třeba druhou nejoblíbenější loterii u nás Šťastných 10. Losuje se dvakrát denně a zahrát si v ní můžete o luxusní hlavní výhru v hodnotě 100 milionů korun. Svůj tiket navíc seženete i na internetu, a to na tomto odkazu.

Přečtěte si také