Výlet do Ruska jako výhra v loterii? 7 zajímavostí o Sportce z historie i současnosti

Plavby na výletních lodí po ruských mořích, televize nebo auta. I o to jste si v dobách komunismu mohli zahrát ve Sportce. Víte ale, za co vděčíme dnešním stamilionovým jackpotům, kdy vzniklo pohodlné online sázení nebo kolik nových milionářů loni Sportka vygenerovala? Spoustu zajímavostí o této hře najdete v následujícím článku.

1. Komunistická liknavost

Historie loterií se u nás začala psát už v předválečném období, zajímavé to ale začíná být právě až po Druhé světové válce. Tehdy je komunisti na pár let povolili, pak je ale vyhodnotili jako imperialistickou zhýralost a pro jistotu je zatrhli.
 

Přečtěte si také: 7 chyb, které vás (možná) připravují o výhru v loterii


Ale jen do doby, než si uvědomili, že by se jim nějaká ta koruna od hráčů hodila. Proto v roce 1956 zakládají podnik Sazka se stejnojmennou hrou, kde jste si mohli vsadit na sportovní utkání. Vůbec poprvé se Sazka hrála 15. září téhož roku.
 

2. Rodí se Sportka

Sazku si Češi okamžitě oblíbili, a tak krátce nato vzniká i druhá hra. Stalo se tak v březnu 1957, dostala jméno Sportka a už tehdy se z osudí losovalo šest míčků z devětačtyřiceti. A proč Sportka? Ještě mnoho let poté bylo každé číslo v osudí označováno jedním sportem.
 

3. Věcné ceny nejdřív netáhly

Na stále větší popularitu hry měl vliv jednak zvyšující se jackpot, který z původních 40 tisíc Kčs dostoupal až na 200 tisíc, jednak také přidání druhého tahu v roce 1965. Když se ale losovaly věcné ceny jako auto nebo televize, zájem sázejícím klesal.
 

4. Je libo zájezd do Ruska?

Nezájem o věcné ceny se Sazce podařil zlomit v 70. letech, kdy přišel podnik se zájezdy. V mimořádných slosováních se hrálo o plavby na výletních lodích po Černém moři v Rusku, následně jste díky Sazce mohli vycestovat i do Bulharska, Jugoslávie a Turecka.

A 70. léta se stala také datem narození dalšího hitu, tedy dodatkového čísla. Protože toto sedmé číslo mohlo navýšit výhru, sázející si ho okamžitě oblíbili.
 

5. Sportka bez hranic

Limity na hlavní výhru spadly až s koncem komunismu. Bylo to v roce 1991, kdy se jackpot začal plně řídit výší vkladů. A když se v roce 1993 začaly také převádět nevyhrané peníze do dalšího kola, stomilionovým jackpotům, které známe dneska, už nic nebránilo.
 

6. Sázení z gauče

Online sázení zpočátku bránily zákony, v roce 2017 se to ale změnilo. Vůbec první společností, která licenci k online loteriím získala, byla Sazka. A která hra se na internetu objevila nejdřív? Ano, tušíte správně, byla to Sportka, další loterie ale postupně přibývaly. Dneska si přes internet můžete vsadit hned devět her.
 

7. Rekordman Sazka

Nejvíc loterních milionářů je u nás právě díky Sazce. Jen za loňský rok si minimálně milion korun na svůj účet připsalo hned 176 Čechů a Češek s tím, že z jednoho našeho spoluobčana se stal dokonce miliardář. Celkem 126 sázejících pak za svoji sedmicifernou výhru vděčí právě Sportce.

Sportka je zkrátka král, o tom není žádná diskuze. Chcete se do milionářského klubu také přidat? Pokud to zítra vyjde, tak si můžete být jisti, že budete mít v kapse 127,3 milionu korun. Klikněte si pro online tiket slosování na tento odkaz.

Přečtěte si také