Vyjde na miliardy. Jaký seriál je vůbec nejdražším na světě a kdy ho uvidíte?

Kultovní film Pán prstenů se brzy dočká seriálového zpracování. Práva k natočení koupila americká internetová televize Amazon Prime a už nyní je jasné, že půjde o velkolepou podívanou. Jeden díl by měl stát tolik, kolik stojí u jiných seriálů celá řada.
 

Přečtěte si také: Nejšťastnější znamení zvěrokruhu. Kdo má v loterii nejvyšší šanci na výhru?


Tolkienova sága Pán prstenů se stala nejúspěšnějším fantasy příběhem všech dob. Nadchla čtenáře i filmové fanoušky. Není se proto čemu divit, že nyní se příběhy elfů, Froda nebo čaroděje Gandalfa dočkají seriálové adaptace.
 

Částka za Pána prstenů je astronomická

Jen za natočení první řady se má částka vyšplhat až na 465 milionů dolarů, tedy v přepočtu na necelých 10 miliard korun. Ač se tato suma zdá být neuvěřitelná, byla skutečně potvrzena, a to samotným novozélandským ministrem ekonomického rozvoje a turismu země Stuartem Nashem. „Je to opravdu fantastické. Bude to největší televizní seriál, co kdy vznikl,“ řekl rádiu RNZ.

Náklady na první řadu zahrnují mnoho prvků včetně výpravy, kostýmů a rekvizit, které se následně využijí i v dalších řadách. Úvodní série by měla mít 20 epizod, což by vzhledem k rozpočtu znamenalo kolem 23 milionů dolarů za díl tedy zhruba 500 milionů korun.
 

Pán prstenů bude pánem televize

V následující dekádě by pak mělo být natočeno pět sérií, které se budou odehrávat v tak zvaném druhém věku Středozemě, tedy stovky let před událostmi známými z filmových sérií Pán prstenů a Hobit. Spekuluje se přitom, že první díl by mohl mít premiéru ještě letos, i když produkce nabrala kvůli pandemii zpoždění.

Dosud byly nejdražšími seriály Hra o trůny s rozpočtem 15 milionů dolarů na díl (tedy 326 milionů korun), druhé místo měla Koruna s 13 miliony za jeden díl, to znamená 282 milionů korun. Oba tituly ale teď Pán prstenů sesadil na druhé a třetí místo.
 

Fakta o fantasy příběhu J. R. R. Tolkiena:

  • Prodáno přes 150 milionů knižních výtisků.
  • Natočeno bylo celkem 6 filmů.
  • Původní trilogie měla rozpočet 285 milionů dolarů (6,2 miliardy korun) a natáčela se současně po dobu osmi let na Novém Zélandu.
  • Filmy získaly celkem 17 Oscarů.
  • Práva na vznikající seriál má společnost Amazon.

Pokud byste zítra vyhráli v Eurojackpotu, produkci ze stáje Amazon Prime byste mohli na Pána prstenů přispět na hned dva díly a ještě něco by vám zůstalo. V jackpotu je nyní 1,154 miliardy korun, my jsme si ale jisti, že byste našli spoustu jiných věcí, co si za výhru dopřát.

K tomu, abyste víc než miliardu získali, je ale nutný jeden krok - vsadit si. Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.


 

Přečtěte si také