Vědecky potvrzeno. Pokud vyhrajete v loterii, budete šťastnější

Záleží na úhlu pohledu. Jestli výhra přináší i štěstí, je téma, na které se kupodivu zaměřují také vědci. Intenzivně totiž zkoumají, jestli je mezi slovy štěstí a peníze rovnítko, nebo ne. Vědci zkoumali, jestli víc peněz znamená víc štěstí. Hlavně proto, aby dokázali odpovědět na otázku, jestli vyšší platy rovnou znamenají větší spokojenost a štěstí zaměstnanců.

Přečtěte si také: Chcete trefit miliony? 5 tipů, které se vyplatily těm, co už vyhráli


Do nedávna vědecká obec tvrdila, že vlastnictví výherního tiketu vám štěstí zajistit zkrátka nemůže. Vysvětlovali to mimo jiné tím, že nenašli dostatečné množství důkazů, které by potvrzovaly, že výhra v loterii znamená příliv štěstí do života.
 

Výhra vám štěstí nezaručí?

Některé studie dokonce poukazovaly na to, že výherci jsou šťastní o něco méně, než když peníze neměli. Samozřejmě by to pro všechny, kteří dosud nevyhráli, byla skvělá zpráva, která by tlumila frustraci z nevýhry. Jenže ukazuje se, že je všechno jinak.

Dosavadní studie byly totiž asi chybné. Minimálně jsou o tom přesvědčeni ekonomové z Univerzity ve Warwicku Andrew Oswald a Rainer Winkelmann. Zpochybňují výsledky výzkumů ve své knize Ekonomika štěstí. Podle nich byly dosavadní výzkumy špatně nastaveny. Tito dva pánové dospěli ve své studii k naprosto jednoduchému a vlastně nudně očekávanému faktu, že výhra v loterii opravdu dokáže přinést lidem skutečné štěstí.
 

Protichůdné studie

Zatím nejznámější studie zkoumala vliv výhry na štěstí a zároveň dopad těžké životní události na smutek. Zkoumalo se 22 loterních výherců, 29 lidí, kteří měli vážnou autonehodu, a 22 lidí bez žádné události. V tomto výzkumu se potvrdilo, že výherci nebyli o nic šťastnější než lidé v kontrolní skupině. Tudíž nevykazovali žádné známky velkého štěstí. Pánové Oswald a Winkelmann ale celou studii zpochybňují, protože 22 výherců zkrátka není statistický vzorek, ze kterého se dají dělat závěry na celou populaci výherců.

Později zase v Británii zkoumali výherce částek od 30 000 do 3,8 milionu korun a tamní vědci dospěli k závěru, že výherci byli celkově ve výrazně lepší psychické pohodě. Vzorek této stude byl 137 respondentů, což je šestkrát víc zúčastněných, než měla předešlá studie.
 

Čím větší výhra, tím větší štěstí

Ekonomové z Univerzity ve Warwicu všechny předešlé studie zpochybnili. Jednou vyšla tak, jindy onak, pak zase další studie popřela, co první potvrdila. Zkrátka chaos. Obzvlášť pro vědce. Proto začali zkoumat vzorek 617 loterních výherců z Německa. Což už považují za docela reprezentativní skupinu.

A došli k tomu, že výherci loterie opravdu žijí šťastnější život. A dokonce i k tomu, že čím více vyhrajete, tím víc jste šťastní. Štěstí si za peníze nekoupíte, ale jak je vidět, můžete si za ně koupit věci, díky kterým šťastni být můžete.

Nudný a očekávaný závěr? Nemyslíme. Zkuste si vsadit a pak nám můžete říct, o kolik jste šťastnější. Klikněte si pro tiket Eurojackpotu, kde je právě 271 milionů, na tento odkaz.

Přečtěte si také