Vědci poházeli tisíce peněženek po celém světě. Kolik jich Češi vrátili?

Poctivost je jednou z vlastností, které si ceníme na druhých ze všech nejvíce. Mnoho lidí se domnívá, že v současné době už jde o velmi vzácnou vlastnost. To vyvrátili vědci, kteří schválně po světě „poztráceli“ sedmnáct tisíc peněženek. Kolik se jich vrátilo?

Přečtěte si také: Ve Sportce vyhrál přes 30 milionů a začíná si plnit sny. Co si koupí?


Hlavní myšlenka byla jednoduchá – jedenáct mužů a dvě ženy se rozlétli po světě a navštívili celkem 355 velkých měst ve 40 zemích včetně České republiky, kde záměrně „ztratili“ 17 tisíc peněženek. Cílem tohoto experimentu bylo zjistit, jak budou na ztracené peněženky reagovat obyvatelé každé navštívené země. Vrátí nalezený předmět, aniž by se z něj cokoliv ztratilo?

Po světě byly rozhazovány dva typy peněženek. Jeden typ měl uvnitř klíč a žádné peníze, další obsahoval kromě klíče i nějaké peníze. Nacházel se tam také nákupní seznam napsaný v národním jazyce dané země a pracovní vizitka se jménem a e-mailem majitele.
 

Nejpoctivější jsou severské země

A jak to celé dopadlo? Podle amerických a švýcarských vědců to s lidskou poctivostí není vůbec zlé. Dokonce se ukázalo, že čím více peněz nalezená peněženka obsahuje, tím větší je šance na její vrácení.

Absolutními vítězi experimentu se staly severské země, Švýcarsko a překvapivě i Polsko, které bylo jednou se zemí, kde peněženky obsahovaly v přepočtu přes dva tisíce korun. Česká republika se umístila na sedmém místě – bylo vráceno přes šedesát procent všech peněženek bez peněz a téměř osmdesát všech peněženek s penězi.

Naopak nejvíce pohořeli Kazachstán, Peru, Maroko a trochu překvapivě Čína, která skončila až na úplně posledním místě.
 

Noste v peněžence klíč

Zda se nalezená peněženka vrátila či nikoliv, dle vědců ovlivňovalo několik faktorů. Nejčastěji se vracely peněženky, které obsahovaly klíč, což je pravděpodobně spojeno s všeobecným přesvědčením, že klíč má pro majitele mnohem vyšší hodnotu než peníze nebo samotná peněženka.

Na závěr lze jen konstatovat, že je skvělé, co experiment vědců ukázal, tedy že lidé nalezené peněženky, batohy a další osobní věci poctivě vracejí. Teď už jen zbývá věřit, že až se vám jednou taky něco ztratí, snad to bude u nás, a ne na dovolené v Číně. A to zvláště, pokud byste třeba vyhráli ve Sportce a vaše peněženka by překypovala bankovkami.

Vsadit online si můžete na tomto odkazu.

Přečtěte si také