Vánoční loterie obrací zem vzhůru nohama

Loterijní šílenství panuje v prosinci po celém Španělsku. Vánoční loterie totiž přináší pohádkové výhry. Inspirujte se hravostí jižanského národa a vsaďte si třeba už na středeční losování Sportky.
 

Přečtěte si také: Pan „Škaredý” zase vyhrál. Tentokrát přes 29 milionů 

Možná si to ani neumíte představit, jaká loterijní horečka panuje o Vánocích ve Španělsku. Kdo nemá vsazeno, jakoby nebyl ani Španěl. Státní El Gordo, v překladu Tlusťoch je nejstarší loterií na světě. Založena byla v roce 1812 a zároveň je i největší loterií vůbec.  

Na výhry jde sedmdesát procent vsazených peněz a zbytek zůstává státu a prodejním místům. A teď pojďme snít s otevřenýma očima: osmdesát procent Španělů má vsazeno. Sedmdesát procent jde na výhry. A ano, celkový objem peněz na výhry je astronomický. Letos je to neuvěřitelných 2,38 miliardy eur, to je v přepočtu přes 63 miliard korun. Dokážete si to vůbec představit? 

Samotné losování v Madridu je velkou událostí, vylosovaná čísla nahlas zpívají žáci španělských škol a během svého zpěvu je nesou zkontrolovat přítomnému loternímu dozoru. Na tyhle tóny vždy čeká celá zem. Kdo nemůže koukat na televizi, sleduje alespoň detailní online zpravodajství místních médií.

Podívejte se na vánoční reklamu na El Gordo, která vás chytne za srdce


Letos se El Gordo losuje  22. prosince. Není to jen loterie, ale i společenská událost. Jeden tiket s pěticiferným číslem stojí 200 eur (přes pět tisíc korun).  Tiket je rozdělen na deset částí tzv. decimos, ta stojí dvacet eur a o výhru se samozřejmě sázející dělí se zbylými devíti. 

Kouzlo El Gorda je prý skryto právě ve sdílení jedné sázky. Loterie sdružuje rodiny, kolegy v práci, přátele, ale třeba i známé ze zájmových aktivit. V průměru každý Španěl za tiket utratí zhruba padesát eur (1 300 Kč).

Sportku můžete hrát už za dvacet vsazených korun, tak zkuste štěstí třeba už ve středu 26. proisince. A čím víc sloupků, tím větší šance. Zkuste své štěstí třeba online na tomto odkazu

Přečtěte si také