Učte se od zkušených! Co si o utrácení a investicích myslí lidé, co si už miliony vydělali?

Díky naspořeným penězům můžete objevovat svět, zkoušet nové koníčky, postavit si vysněný dům, usednout za volant vytouženého auta či odejít dříve do důchodu. A také vám dodají pocit jistoty, že i když se ve vašem životě stane něco nečekaného, můžete se o potenciální výdaje postarat.

Přečtěte si také: Ještě teď tomu úplně nevěřím, říká výherce, na kterého v Milionové bouři napršel 1 000 000 Kč


Co mohou k investování a šetření peněz říct lidé, co se na pozici milionáře vypracovali vlastními silami?
 

1. Investujte do sebe

O investování se mluví všude, tou nejdůležitější investicí jste ovšem vy sami. „Čtěte minimálně 30 minut denně, na cestě poslouchejte relevantní podcasty a najděte si mentora,“ radí Tucker Hughes, který se stal milionářem ve věku pouhých 22 let. Vzdělávejte se, starejte se o sebe a pracujte na sobě. Tuhle investici vám totiž nikdo jen tak vzít nemůže.
 

2. Začněte pomalu

Velké kroky znějí sice skvěle, životních změn ale nejlépe dosáhnete, když začnete malými krůčky a budete v nich pokračovat. Své o tom ví i Chris Reining, bývalý IT specialista, který se vlastními silami stal milionářem a ve 37 letech mohl s klidem odejít z práce. Nejdůležitější je zbavit se nepotřebných výdajů, jako je předražené latté z kaváren, a ukládání alespoň malých částek do své rezervy. „Malé změny vám dají možnost udělat v budoucnu změny velké.“
 

3. Utrácejte s radostí

Jen šetřit a nikdy si nic nedopřát není v životě příliš motivující ani uspokojující. Stojí si za tím i finanční koučka a právnička Adeola Omole. Podle ní je důležité zbavit se veškerých útrat, co vám nic nepřinášejí, odškrtnout si všechny měsíční výdaje a z toho, co zbyde, si nechat něco na své koníčky. „Začněte utrácet za věci, které vám přinášejí radost a pro něž máte vášeň.“
 

4. Obklopujte se úspěšnými

Říká se, že člověk je průměrem svých pěti nejbližších lidí. Pokud chcete zbohatnout nebo se dopracovat k jinému cíli, vyhledávejte přítomnost těch, jimž se v daném oboru daří. „Jakmile se začnete pohybovat mezi úspěšnějšími, je šance, že si díky nim rozšíříte své obzory i zvětšíte konto,“ tvrdí multimilionář Steve Siebold. Vztahy s úspěšnými také mohou posílit vaši motivaci a odhodlání.
 

5. Žijte prostě

Výkonný ředitel Warren Buffet platí už dlouhé roky za jednoho z nejbohatších lidí na světě a přitom stále používá svůj starý véčkový telefon a bydlí v domě, jež si koupil v roce 1957. Výstřelkům dnešní doby odolává i ropný magnát T. Boone Pickens: „Lidé se hrozně diví, že nemám skříň plnou obleků. Vždycky si koupím tři jednou za pět i více let, a momentálně jich mám deset. Víc nepotřebuju.“
 

Zbohatněte se Sportkou

Přijít si na skutečné bohatství můžete buď vlastní tvrdou prací, anebo s pomocí štěstěny. Co ji právě dneska vyzkoušet ve Sportce? Vyhrát můžete desítky a desítky milionů, které ukrývá Superjackpot.

Kromě toho ale stále běží Milionová bouře, to znamená, že v každém losování - i tom dnešním - získá zaručeně pět majitelů plných sázenek částku 1 000 000 Kč. Klikněte si pro svůj tiket Sportky!
 

Přečtěte si také