Relaxace 21. století: Koupel ve víně nebo radonu

Patříte-li mezi ty šťastné, kdo mají doma pořádně velkou vanu, užijte si ji naplno. Už královna Kleopatra na koupele nedala dopustit a vděčila jim za svou krásu. Pokud však vanu nevlastníte, nevadí. Za relaxační i ozdravnou koupelí můžete vyrazit do lázní. Anebo si ozdravné kůry připravte doma.

Modrá laguna

Nejkrásnější přírodní termální lázně na světě se nacházejí v jihozápadní části ostrova Island necelou půlhodinu z letiště Keflavík a asi hodinu z hlavního města Reykjavík. Voda v laguně, která je překrásně mléčně modrá, dosahuje teploty až 39° C a je bohatá na minerální látky, oxid křemičitý a síru.

Koupání v Modré laguně se tak doporučuje nejen pro její relaxační účinky, ale také jako přírodní lék pro osoby trpící kožními onemocněními, například lupénkou. K laguně se dokonce váže výzkumné léčebné centrum, které se zabývá právě léčbou kožních onemocnění pomocí minerálních látek.
 

Radonová voda

Za koupelí s příměsí radonu budete muset vyrazit do Lázní Jáchymov, kde se vyskytuje nejsilnější radonová voda v Evropě. O radonu se povídá, že je to látka zdraví škodlivá, není to však tak docela pravda.

Podobně jako mnoho dalších nebezpečných látek i radon je možno v určitém množství využít k léčbě celé řady neduhů. Radonové koupele vykazují zejména protizánětlivý účinek a zároveň například zmírňují bolesti, zlepšují pohyblivost kloubů, prokrvení svalů a hojení ran či pozitivně ovlivňují krevní tlak.
 

Elixír mládí

Komu se nechce jezdit za zážitkem daleko, může si udělat ozdravnou lázeň doma. Pozitivní účinky byly prokázány u koupelí v pivě, kávě, saké či zeleném čaji. A taková americká herečka Teri Hatcher (znát ji můžete třeba ze seriálu Zoufalé manželky) prozradila tajemství svého mladistvého vzhledu.

Do koupele si přidává červené víno pro zjemnění pokožky. Tenhle trik ale nevymyslela sama, možná se inspirovala u egyptské královny Kleopatry, která svou pokožku také pravidelně umývala červeným vínem, které obsahuje AHA kyseliny. Ty odstraňují odumřelé buňky, čistí ucpané póry, zlepšují vzhled pleti a vyhlazují jemné vrásky.
 

Oves nejen k snídani

Jiná koupel, kterou si ještě můžete užít doma ve vaně, je ovesná koupel. Pokud si myslíte, že ovesné vločky jsou vhodné jen na snídani, vyvedeme vás možná z omylu. Už od starověku je oves uznáván jako léčebná pomůcka pro řadu kožních problémů. Když se ovesné vločky přidají do teplé lázně, pozitivně ovlivňují pleť a mohou léčit kožní onemocnění od ekzému až po nepříjemné svědění pokožky.

A jak relaxujete vy? Dopřáváte si relaxační koupele? Pokud ne, možná byste s tím měli začít právě teď. Ne nadarmo se totiž říká – zdravé tělo, bystrá mysl, spokojená duše. A pokud vám chybí nějaké ty korunky, abyste třeba vyrazili na Island na Modrou lagunu, tak nezoufejte – přilepšit si můžete třeba tak, že si vsadíte na zítřejší slosování Sportky.

Klikněte si pro tiket online na tento odkaz.

Přečtěte si také