Pohodové, náročné i adrenalinové cyklovýlety. Kam se přes léto vydat?
Češi jsou národem nejen pejskařů a houbařů, ale naší oblíbenou kratochvílí je také cyklistika. A kdy jindy je cyklistická sezona v plném proudu než přes léto? Rozhodli jsme se proto zmapovat „terén“ a přinášíme vám pár zajímavých tipů, kam se s kolem vydat. Záleží tak jen na vás, zda se rozhodnete pro odpočinkovou vyjížďku nebo si dáte pořádně do těla a projedete si třeba část trasy největšího silničního cyklistického závodu v Česku Czech Tour.


Přečtěte si také: Jan Valenta: Freestyle BMX je moje srdcovka. Se Sazkou do toho pořádně šlápneme!


Na kolo pravidelně sedá více jak třetina z nás. Někomu vyhovují lehké projížďky s poznáváním okolí po upravených cyklostezkách, jiní volí náročnější trasy nebo jízdu lesním terénem, při níž se zapotí a pak jsou tu i ti, kteří holdují adrenalinu a rádi se vyřádí v bikeparku. Přemýšlíte o tom, že byste se rádi někam vydali, ale nevíte úplně kam? Věříme, že z našich tipů si vybere každý.


Pohodové projížďky

Moravské vinařské stezky 
Ať už na kole nebo pěšky, moravské vinařské stezky okouzlí každého milovníka přírody a samozřejmě i dobrého vína. 18 různých tras tvoří více než 1200 km dlouhou síť stezek. A věřte, že si zde přijdou na své nejen milovníci pohodové jízdy, ale také ti, co hledají náročnější terén. Takové pálavské kopce dají zabrat i trénovaným sportovcům. 

Třeboňsko
Převážně rovinatý nenáročný terén s velmi hustou sítí cyklostezek nabízí jihočeské Třeboňsko. Projížďky okolo největšího evropského rybníku Rožmberk si užije rozhodně každý. A pokud vás už budou z kola bolet nohy, nebo třeba i něco jiného, můžete navštívit řadu kulturních a přírodních památek, hospůdek i malebných vesniček. 

Zelená cyklomagistrála Ploučnice
Ani na severu Čech nejsou milovníci cyklistiky ochuzeni o krásné a pohodové zážitky. Zelená cyklomagistrála vede podél řeky Ploučnice. Začíná u jejích pramenů a končí u soutoku s Labem ve městě Děčín. 

Baťův kanál 
Na cyklovýlet s dětmi se můžete vydat také na asfaltové cyklostezky Baťova kanálu. Celková délka trasy je 80 km, ale po cestě je řada možností, jak si výlet zkrátit. Samozřejmostí jsou také stánky s občerstvením a řada kulturních památek a zajímavostí. K zastavení přímo vybízí hrad a zámek Buchlov, sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi nebo vinařské sklepy v Petrově.  V Kroměříži, kde cyklostezka začíná, ale i v Hodoníně, kde končí, je toho k vidění také dost.


Singltreky, adrenalin a náročnější terén

Singltreky pod Smrkem
V Jizerských horách, na úbočích horského masivu Smrk byla v roce 2021 otevřena první síť úzkých singltrekových stezek na našem území. Nástupním místem je Nové město pod Smrkem. V tamním Singltrek Centru najdou bikeři kompletní zázemí s restaurací, cykloobchodem, sprchami a WC, dětským hřištěm a třeba i pumptrackovou dráhu. Celková délka všech tras je více než 80 km a na své si přijdou začátečníci i zkušení matadoři. Trasy jsou totiž rozdělené do čtyřech stupňů obtížnosti. 
 

Cyklo Arena Vysočina
Nové město na Moravě nabízí zážitky po celý rok. V zimě si zde přijdou na své příznivci běžeckého lyžování a biatlonu, v teplejších měsících pak cyklisté. Cyklo Arena nabízí více než 30 km singltrekových stezek, které jsou rozdělené do pěti stupňů obtížnosti. Nejnáročnější trať je srovnatelná s těmi, na nich se jezdí světový pohár, naopak ta nejméně obtížná je ideální pro děti a úplné začátečníky.  A co víc? Všechny tratě jsou navzájem propojené. Návštěvníci mohou samozřejmě počítat i s velkorysým zázemím. 

MTB Beskydy
Na česko-polské hranici najdete speciální trasy pro MTB cyklisty. Jedná se o celkem 36 tras různé obtížnosti, které dohromady měří více než 1600 km. Tou nejdelší je 94kilometrová hřebenovka. 

Brdská horská prémie
Vytrvalost, kondici, technickou zdatnost i dobré vybavení – to vše vyžaduje trasa Brdské horské prémie, která začíná v obci Zaječov a po 30 náročných kilometrech a převýšení 713 m na stejném místě i končí. Kromě části Brd, kde se kdysi pohybovali výhradně vojáci, poznáte i místa jako je Bílý Křížek, který je připomínkou boje s pytláky nebo skálu Gundálka. 

Pardubický Sk8 park
Jeden z nejlepších skateparků, kde si na své přijdou nejen bikeři, najdete v Pardubicích, kousek od vlakového nádraží. Navíc, když budete mít štěstí, narazíte zde i na taková jména a legendy českého Freestyle BMX, jako je Jan Valenta.
 
Bikeparky po celé ČR
Lanovkou se nechat vyvést nahoru a sjet zase dolů už dávno není výsadou jen lyžařů. Sjezdové trasy pro horská kola s řadou klopenek, překážek a skoků s různou obtížností si mohou příznivci adrenalinu vychutnat v řadě lyžařských středisek po celém území České republiky. K nejznámějším bikeparkům patří například ten na Ještědu, v Rokytnici, na šumavském Špičáku, na Lipně, na Monínci, na Klínovci nebo Koutech nad Desnou. 


Pro ty, co na kole nejezdí, ale rádi fandí

Pokud zrovna nepatříte k těm, kteří na kolo rádi usedají, zkuste dát cyklistice šanci třeba z pozice fanouška. Ideální příležitostí je největší silniční etapový závod na našem území Czech Tour. 27. července odstartuje na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově a 30. července skončí ve Šternberku. Fanděte tedy s námi, se Sazkou. Jako velký podporovatel sportu jsme už několik let úzce propojeni s českou cyklistikou. Jsme hrdí na to, že jsme generálním partnerem Czech Tour.
 

Přečtěte si také