Pod vodou a nad zemí zároveň. Londýn staví nejluxusnější bazén světa

Je prosklený, je z něj výhled do všech světových stran, je na střeše mrakodrapu a okolo něj není nic. Ani zábradlí, lehátka, ale dokonce ani schůdky. Když autor návrhu Alex Kemsley představil ambiciózní plány na realizaci tohoto TOP bazénu, prakticky tím „zasekl“ internet. Každý, kdo vizualizaci spatřil, si kladl tu stejnou otázku: ,,Jak se, sakra, dostanu dovnitř a ven?!“

Přečtěte si také: "Musel jsem si dát panáka," říká výherce skoro 24 milionů ze Sportky


Naštěstí je to technicky velmi dobře vyřešeno, ačkoliv to není na první pohled možné rozklíčovat. „V podstatě je to taková  trubka v tubě,“ vysvětlil pro Business Insider designér Kemsley. Z podlahy se bude vysouvat speciální kapsle, která do bazénu člověka „dopraví“, bude to takový suchý výtah. Člověk do kapsle vejde, vyjede s ní nahoru, tam se otevře, vypustí člověka ven a sama se naplní vodou. Sjede dolů pro dalšího návštěvníka, mezitím vyčerpá vodu, a je připravena celý proces opakovat.
 

Už za 30 vteřin se koupete

Podle designéra nepůjde dole otevřít dveře, pokud se trubka zcela neodčerpá – takže nehrozí, že by se na někoho bez varování vylilo několik hektolitrů vody.  Celý proces vstupu a odchodu do bazénu by měl trvat zhruba 30 vteřin. Kapsle, neboli sofistikované schodiště, by mělo být zhruba uprostřed bazénu. Takže by nemělo hrozit, že by z něj někdo při vystupování vypadl přes okraj.

Další otázkou, kterou museli architekti vyřešit, je bezpečnost. Například pokud by v budově vypukl požár a bazén bylo nutné rychle evakuovat. I na to mají tvůrci ale odpověď. ,,Je to pravděpodobně jedna z nejbezpečnějších budov na celé planetě, co se týče požáru. Protože je tu v budově stále vestavěná vodní nádrž se systémem rozprašovačů, které se otevřou automaticky, pokud požární hlásiče identifikují oheň,“ popisuje Kemsley.
 

Zcela nový pocit závratě

zespodu_600x400.jpg

Unikátní skvost má být postaven na pětapadesátipatrovém mrakodrapu Infinity London. Ten stojí přímo uprostřed finanční čtvrti v blízkosti jiné výškové budovy, které se přezdívá „Okurka” a měl by se začít stavět už příští rok. Dno bazénu bude skleněné a průhledné stejně jako stěny nádrže – bude tak vidět téměř až do přízemí, takže tu člověk bude moci zažít úplně nový pocit závratě.

Architekti museli vyřešit i tak zdánlivě nepodstatné detaily, jako co s všudypřítomnými holuby a znečištěním, které ptačí výkaly v metropoli způsobují. Do bazénu tak plánují přidávat extra filtraci a bazénovou chemii, která jakékoliv znečištění okamžitě odstraní.
 

Zažijte pocit nejluxusnějšího koupání i vy

sanghaj_600x400.jpg

„Tento bazén představuje dokonce menší riziko než umělá koupaliště, která jsou blízko u moře a v přízemí, protože nejvíce ptáků se zdržuje tam. Takže paradoxně ani když je bazén přímo součástí mrakodrapu, tak nás toto riziko neznepokojuje,“ dodal s úsměvem Alex Kemsley.

Bazény ve výšce jsou čím dál oblíbenější, ačkoliv voda v tomto londýnském bude šplouchat bezkonkurenčně nejvýš. O něco podobného už se ale pokusil třeba hotel The Joule v Dallasu anebo areál Panorama v Itálii. Přímým konkurentem je ale luxusní panoramatický bazén v Šanghaji, který tvoří vodní balkón, propojující tři výškové budovy a je v současnosti bazénovým hitem Instagramu.

V londýnském bazénu si zatím ještě nezaplavete, ale třeba právě v panoramatickém bazénu v Šanghaji se už teď můžete stát hvězdou sociálních sítí. Příspěvek na cestu první třídou a pobytem třeba i v pětihvězdičkovém hotelu, můžete získat už za pár dní ve Sportce - v Superjackpotu je teď víc než 150 milionů korun. Získejte svoji vstupenku k neomezeným možnostem za pár chvil na tomto odkazu.

Přečtěte si také