Pátek třináctého? Nejvíc se ho bojí na Plzeňsku

Pátek třináctého je tu, letos už podruhé. Společnost Sazka si u této příležitosti nechala vypracovat speciální průzkum pověrčivosti Čechů a Moravanů. Z něj vyplývá, že tohoto data se nejvíc obávají lidé ze západních Čech a Moravy. Jakým pověrám pak věříme napříč republikou, ukazuje mapa pověrčivosti, která díky průzkumu vznikla.

Přečtěte si také: Pořiďte si zvíře, třeba vám pomůže vyhrát miliony


Děsí vás, když vám přeběhne černá kočka přes cestu? Nejste sami! Smůla, kterou údajně černá kočka přináší, děsí asi čtyři z deseti Čechů. Je tak nejobávanější pověrou a zárověň největší hrozbu představuje pro obyvatele Jihomoravského kraje.

Černá kočka, rozbité zrcadlo nebo šlápnutí na kanál

V Česku jsou hojně rozšířené i pověry, že přináší smůlu rozbité zrcadlo, šlápnutí na kanál nebo rozsypání soli. Projít pod žebříkem nás ale oproti tomu nechává chladnými, strach z toho měla jen asi dvě procenta dotazovaných.
Mapa-povercivosti_600.jpg

Z průzkumu také plyne, že pátku třináctého se my, Češi, zase tolik neděsíme. Napříč republikou z něj má obavu zhruba čtvrtina lidí, na významu ale tento den roste v Plzeňském kraji. Zde se ho obává hned 42,3 % lidí. Naopak v Královéhradeckém kraji jsou vůči tomuto datu imunní, obavy z něj má jen asi desetina obyvatel.

Víte, co je paraskavedekatriafobie?

Pátek třináctého je obávaný den nejen u nás, ale i po světě, kde je často považován za nešťastný. Chorobný strach z tohoto dne má dokonce i vlastní diagnózu, která se jmenuje krkolomným názvem paraskavedekatriafobie.

Dobrá zpráva ale je, že pro mnoho lidí je pátek třináctého naopak šťastným dnem. Dokazuje to i počet sázkařů, kteří si na toto datum pravidelně kupují tiket. 

Pátek třináctého: šťastný sázkařský den

„O mimořádná slosování na pátek třináctého je mezi zákazníky až trojnásobně vyšší zájem než v jiné termíny. Své štěstí v tento den totiž často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají,“ prozrazuje ředitel komunikace ve společnosti Sazka Václav Friedmann.

Už máte i vy svůj tiket Sportky na pátek třináctého? Jestli se vám nechce absolvovat cestu do obchodu, vsadit si můžete pohodlně i online na tomto odkazu.
 

Přečtěte si také