Ochočte si fotoaparát svého telefonu. 10 tipů od profíků, jak na nejlepší fotky mobilem (II. díl)

V minulém díle fotografického speciálu jsme se zaměřili na to, jak používat světlo, blesk, mluvili jsme ale také o expozici a přinesli jsme tipy, jak zachytit rychle se pohybující objekty. Dnes bude řeč o pravidlu zlatého řezu, ale i o originálním použití vestavěných funkcí a programů.

6. Spolehněte se na zlatý řez

Většina amatérských fotografů umisťuje snímané objekty na střed snímku, a to je velká škoda, fotka tak ztrácí spoustu šmrncu. Téměř všechny fotoaparáty jsou vybaveny optickou mřížkou, která snímek rozděluje do devíti částí, která vám v tomto směru dobře pomůže.
 

Přečtěte si také: Přibližte se a hledejte nejlepší úhel. 10 tipů od profíků, jak na nejlepší fotky mobilem (I. díl)


Větší drama do snímku dostanete tak, že objekty umístíte buď na čáry, na jejich průsečíky anebo do jednotlivých dílků. Na horizontální čáry umístěte například obzor, vertikály zase pomůžou vylepšit portréty, kdy osoba nestojí ve středu, nýbrž u kraje.
 

7. Zaměřte se na nastavení

Fotoaparáty moderních telefonů jsou vybavené celou řadou fotografických profilů, které ale rozhodně nemusíte používat jen tak, jak vám říká výrobce. Na portrétní režim, který je dneska už běžně vybaven velmi efektní funkcí bokeh, tedy rozmazáním pozadí, zkuste vyfotit třeba krajinu anebo jídlo na talíři. Klasický režim nebo režim pro focení krajin lze zase využít při portrétech či selfie, kdy i na menší vzdálenost zachytíte víc pozadí.
 

8. Porušujte pravidla

O porušování pravidel byl v podstatě i předchozí bod, i další funkce mobilního fotoaparátu si ale můžete „ochočit“ ve svůj prospěch. Jednou z nich je focení proti slunci, které umí doslova zázraky. Když zářící kouli zčásti zakryjete hlavou, vytvoříte portrét s fantastickou aurou. Fotit proti slunci lze ale i celé postavy, čímž vykouzlíte originální hru stínů.

Samotnou kapitolou je pak selfie kamera. Hodí se samozřejmě pro autoportréty, když ji ale použijete při focení přímo od země, pohodlně získáte absolutní kontrolu nad výslednou kompozicí, aniž byste museli například zalehnout do hlíny.
 

9. Spojte přitahující se protiklady

Fotografie, kde je jen obloha, může být krásnou vzpomínkou na prosluněnou dovolenou, z obrázku ale vytěžíte mnohem víc, když na něm vedle blankytného nebe bude i nějaký objekt. Ať už je to letící pták nebo koruna stromu, díky jednotnému pozadí objekt vpředu skvěle vynikne. Plochy na pozadí stejně dobře fungují v případě vody, zasněžené krajiny nebo u traávníků, objekty pak ideálně umisťujte dle pravidla zlatého řezu.
 

10. Vyčistěte si to

Naše poslední rada možná zní jako samozřejmost, rozhodně tomu ale tak není. Kvůli skutečnosti, že na naše telefony často saháme, pokládáme je na stoly, případně je přenášíme v kapsách či v taškách, jsou vystaveny velké zátěži i nečistotám. A zatímco přední displej se čistí pravidelně, čočky fotoaparátu na zadní straně už takový servis nedostávají. Když ale na čištění budete před focením myslet, zbavíte se rozostření a skvrn, které nečistoty způsobují.
 

Sdílejte fotky s blízkými bez nutnosti myslet na dostatek dat

Posíláte rádi fotky svým přátelům nebo rodině? Pokud zvolíte SAZKAmobil, můžou jim vaše záběry vykouzlit na tváři úsměvy už chvíli poté, co je pořídíte, lhostejno kde se právě nacházíte. Šťastné tarify startují na 99 Kč a všechny mají už v základu mobilní data.

Když kupříkladu zvolíte Šťastný tarif 399 za 399 Kč, každý měsíc si budete užívat hned 5 GB mobilního internetu. Do 17. 3. 2021 navíc běží u Šťastného tarifu 99 speciální akce, kdy v základu místo 200 MB dat získáte rovnou 500 MB.

Více informací o mnoha dalších výhodách tarifů největšího virtuálního operátora najdete na tomto odkazu.

Autor úvodní fotografie: Jakub Goraje, Unsplash.

Přečtěte si také