Nejslavnější filmové boty: jak ovlivnily módní trendy?

Že Carrie Bradshawová, hlavní hrdinka seriálu Sex ve městě, ráda nosila lodičky od španělského módního návrháře Manola Blahnika, není žádnou novinkou. Víte však, jaké boty ve filmu nosila třeba Audrey Hepburn či Harrison Ford a jak jejich módní vkus ovlivnil novodobé trendy? 

Baleríny


Začalo to v padesátých letech, kdy hvězdy jako Brigitte Bardot či Marilyn Monroe na chvíli odložily nepohodlné podpatky a obuly ploché boty s kulatou špičkou. Ale teprve když se v nich objevila v té době již slavná herečka s pronikavým pohledem Audrey Hepburn, nastalo to pravé šílenství.
 

Přečtěte si také: Děti za všechny peníze. Nejdražší hračky světa


Placaté střevíčky něžná černovláska poprvé nazula ve filmu Prázdniny v Římě z roku 1953 a o rok později ve snímku Sabrina, jež je variací na pohádku o Popelce. Popularita balerínek trvá dodneška stejně tak jako módní salon Huberta de Givenchy, který se herečce postaral o kompletní obutí.
 

Kecky


Jestliže padesátá léta patřila balerínám, osmdesátky obuly filmové hvězdy do kecek. Kombinace plátna a gumové podrážky vytvořila ty nejpohodlnější boty na zeměkouli a rozhodně neplatilo, že by plátěnky patřily jen na sportovní hřiště.

Nosila je celá rodina Kennedyových a propadli jim i herci jako Humphrey Bogart či Jennifer Grey. Ta je ostatně dostala na výsluní v nejslavnějším tanečním filmu všech dob v Hříšném tanci (její bílé kecky protančily celou noc) a dodnes jsou běžnou součástí módních outfitů.
 

Střevíce jménem Prada, Jimmy Choo, Chanel


Dam a slečen, které si potrpěly na luxusní obuv, nebylo mnoho, dokud nepřišel do kin film Ďábel nosí Pradu. Vtip a fenomenální herecký výkon Meryl Streep a Anne Hathaway v hlavních roliích přinesl luxusním módním značkám reklamu k nezaplacení. Od této chvíle se ženy zbláznily a jejich největším přáním bylo vlastnit alespoň jeden kousek od zmiňovaných návrhářů.
 

Farmářky a pohorky


Nemyslete si, že filmové hvězdy ovlivnily módu pouze pro dámy, máme tu něco i pro mužské pohlaví. Spielbergova legendární postava, archeolog Indiana Jones, kterou ztvárnil americký filmový herec Harrison Ford, se při svých dobrodružných výpravách neobešel bez kvalitního obutí.

Kožené kotníkové boty Indymu na míru šila značka Alden a nejrůznější variace na farmářky a pohorky se během osmdesátých a devadesátých let staly pevnou součástí popkultury. Pracovní boty obouvají dodnes i popové hvězdy nebo známí rapeři.
 

Lakýrky


Jestliže ženy mají jako módní ikonu Carrie, muži se vzhlíží ve stylu Jamese Bonda. A to už od počátku šedesátých let minulého století, kdy se agent 007 poprvé objevil na plátně kin ve snímku Dr.No. Osobitý styl, elegán za každé situace.

Fanoušci s každým dílem netrpělivě čekají na to, jaký oblek James Bond oblékne, v jakém autě se bude vozit a také v jakých botách vyrazí zachránit svět. Již poněkolikáté to byla firma Crockett and Jones, která Bonda v podání Daniela Craiga v posledním díle Spectre vybavila několika páry elegantních bot. Obuvníci luxusní anglické značky dokonce vytvořili speciální kolekci Skyfall, pojmenovanou podle zatím nejúspěšnějšího filmu s Craigem, která se okamžitě stala hitem.
 

Zlaté Hromnice


Abychom nebrodili jen v cizích vodách, pojďme se podívat, jaké jsou ty nejslavnější české filmové boty, jež se vryly do paměti snad každého, kdo si oblíbil scény o problémech s přezouváním a zloději bot v české rodinné klasice Bota jménem Melichar.

Osmdesátky, Kotvald s Hložkem, cvičky a oblečení z Tuzexu… a právě také ony, na svou dobu výstřední, stříbrné kozačky jménem Zlaté Hromnice, jejíž hrdou majitelkou byla spolužačka žákyně Lamkové a které se staly pojmem pro výjimečné, extravagantní, ale také nedostatkové zboží.

A čemu dáváte přednost vy? Raději pohodlí v keckách, anebo trpíte pro krásu v leč slušivých, zato nepohodlných botách? Pěkné boty od světových módních návrhářů mohou pěkně provětrat peněženku. Tak proč nezkusit štěstí ve Sportce? Klikněte si pro tiket na tento odkaz.

Autoři fotografií: osobnosti.net, zimbio.com, pintere.st, archivy výrobců.

Přečtěte si také