Personalizace i možnost volby. 5 triků Androidu, o kterých se uživatelům iPhonů jen zdá

Větší bezpečnost, možnosti šifrování i dlouholetá podpora v rámci velmi častých aktualizací. Na druhé straně až nekonečné možnosti personalizace, skvělé služby od Googlu, které na Androidech fungují jako hodinky a také možnost volby.

Přečtěte si také: Kontakty i fotky v bezpečí. 3 funkce pro Android, které ochrání váš telefon


Diskuze, co je lepší, patří mezi uživateli operačních systémů Android a iOS k těm nejnesmiřitelnějším a asi jen tak neskončí. My jsme ale našli hned pět dobrých důvodů, proč je operační systém s malým, zeleným robotem lepší.
 

1. Máte možnost volby

Uživatelé iPhonů vám budou tvrdit, že jsou rádi, že za ně někdo v Cuppertinu přemýšlí, spoustu věcí za ně vyřeší a oni už si nemusí zdlouhavě svůj telefon nastavovat. Problém ale je, že si na zařízeních s operačním systémem iOS spoustu věcí nastavit ani nemůžou.

Třeba takového mailového klienta: z výroby jste nuceni používat toho od Applu. Aplikace Mail je sice fajn, ale Gmail je zkrátka Gmail. V současné době už některé předinstalované aplikace od Applu sice můžete smazat, nastavit si Gmail (nebo jakéhokoliv jiného mailového klienta) jako výchozí aplikaci, ale stále možné není. A to je trochu k vzteku.
 

2. Google vám neporoučí, jaké aplikace používat

Stejně jako u mailové aplikace platí to samé, i co se prohlížeče týče. Pokud máte Android, jako výchozí prohlížeč si lze nastavit třeba Operu nebo Firefox. Prohlížeče včetně Google Chrome si můžou nainstalovat i „applisti“, jako výchozí je ale pro ně pořád Safari a tuto aplikaci nemůžou navíc ani odinstalovat.

Aby toho nebylo málo, s Androidem je úplně jednoduché zjistit, které aplikace máte nastavené jako výchozí. Otevřete Nastavení, vyberte Aplikace a upozornění, a poté volbu Výchozí aplikace. Tady najdete jak současný stav, tak i možnost vše změnit.
 

3. Proměnit domácnost v chytrou je hračka

Při rozhodování o tom, jaký operační systém zvolit, čím dál častěji hrají roli také možnosti, jaké nabízí asistent. Zatímco se Siri si ale moc nepokecáte, pokud neumíte anglicky, a v mnoha ohledech budete narážet na limity jejích znalostí českých reálií, s Google Assistantem je to úplně jiná pohádka. Nejen, že ze všech asistentů ovládá naprosto nejlíp češtinu, když se s ním ale rozhodnete mluvit anglicky (nebo jakýmkoliv jiným podporovaným jazykem), k nepřesnostem ve výslovnosti patří k těm nejtolerantnějším.

K tomu všemu pak nabízí opravdu široké možnosti, pokud se svoji domácnost rozhodnete proměnit na chytrou. K dispozici je jak nepřeberné množství příslušenství, tak i bohatý lokální obsah, který využijete třeba při rozmýšlení, kam zajít na večeři. A protože se službami od Googlu pracujete dnes a denně na telefonu, bude pro vás ovládání úplnou hračkou.
 

4. Váš domov bude na míru podle vás

Je to sice trochu paradoxní příklad, ale situaci vlastně celkem vystihuje. Představte si, že si koupíte byt, který je o desítky procent dražší než téměř totožný ve vchodu vedle. A pak přijde developer, který vám přesně nadiktuje vybavení včetně té naprosto odporné sedací soupravy, za kterou by se nemusel stydět ten nejluxusnější obývák 90. let. Přesně tak v mnoha ohledech funguje Apple, jeho domovská obrazovka byť zářným příkladem - jak bude vypadat, definuje výhradně tato americká firma.

Uživatelé Androidu ale nic takového neřeší. Na domovskou plochu si můžete přidat třeba widget počasí, zpráv, nejoblíbenějších kontaktů, muziku nebo sociální sítě. Něco jako „widgety“ už má sice i Apple. Až se ale hned po odemknutí telefonu dozvíte, jak bude zítra, vzpomeňte si na uživatele iOS. Ti vám totiž budou stále dokolečka tvrdit, že jejich hranaté složky s oválnými rohy jsou na domovské ploše stejně lepší.
 

5. Můžete si vybrat, jak bude váš telefon vypadat

Tohle se na první pohled může zdát jako trochu kosmetická změna, pokud ale začnete zkoumat možnosti třeba takové aplikace Nova Launcher, po chvíli zjistíte, že jediným limitem je v podstatě vaše představivost.

Jste fanoušky Hellboye, Realu Madrid, Counter Striku nebo třeba roztomilých štěňátek? V duchu své záliby si můžete uzpůsobit plochy, ikony a také prostředí v některých aplikacích. Tam to ale rozhodně nekončí. Launchery se zkrátka hodí jak pro ty, kteří jen chtějí mít radost pokaždé, když se podívají na svůj telefon, tak i pro hračičky tělem a duší. Pořádná personalizace trochu času zabere, možnosti tu jsou ale takřka neomezené. Asi nemusíme dodávat, že uživatelé zařízení Applu si můžou leda tak změnit tapetu nebo spořič.
 

Ke správnému operačnímu systému jedině nejlepší tarif

Už víte, kterému operačnímu systému dáte přednost vy? Teď už jen zbývá najít ten nejlepší tarif. S tím dokáže velmi dobře pomoct SAZKAmobil. Za jakýkoliv tarif tu zaplatíte maximálně 499 Kč a v ceně jsou výhodné balíčky dat nebo volání a SMS. A když vám data nebudou stačit, nabízí teď operátor každý měsíc první dokup zdarma, více zde. Kompletní nabídku tarifů největšího virtuálního operátora na trhu najdete na tomto odkazu.

Autor fotografie: PX Fuel.

Přečtěte si také