Nejluxusnější čokoláda světa: pořiďte si na ni ochranku!

Představte si degustaci, kde před vámi na stole leží několik pralinek čokolády a každá má svůj příběh. Mistr chocolatier vám vypráví u každého bonbonu, odkud je, kolik slunce čokoládový bob získal, jaké povětrností podmínky měly vliv na jeho kvalitu, jak se zpracovával, temperoval a tak dále.

Přečtěte si také: Životní klika! Díky Sportce se stal milionářem ještě před třicítkou


Jestli doma schroupete u telky tabulku obyčejné čokolády, zřejmě si to ani neumíte představit, ale tvůrci luxusních čokolád tvrdí, že není jen luxusní víno nebo rum, kvalitní čaj či káva, ale i čokoláda má svůj závoj drahocennosti.
 

Prvenství mají v zemi helvétského kříže

O punc nejluxusnější čokolády světa soutěží hned několik výrobců. Podle posledních zpráv patří první příčka v kategorii nejdražší čokoláda světa zemi, která už vévodí ve výrobě hodinek. Švýcarská čokoládovna Attimo vyrobila tabulku, která má 80 gramů (což je velikost zhruba jedné a půl tyčinky Snickers) a vyjde v přepočtu na 16 tisíc korun. Kilo čokolády by stálo téměř 200 tisíc korun.

Samozřejmě se prodávají mnohem dražší čokoládové šperky, ale svou cenu nabírají tím, že jsou obalené ve zlatě nebo obsahují ty nejluxusnější lanýže. Bavíme-li se čistě o tabulkové čokoládě, značka Attimo  s čokoládou La Chuorsa jasně vede.


Attimo La Chuorsa obsahuje 68 % kakaa, trochu šafránu, pomerančové krystaly a drobnou křupavou sušenku. Zdá se vám to málo za tolik peněz? Vězte, že šafrán je sbírán na švýcarských loukách, kde roste od patnáctého století. Šafrán, na který dýchá alpský vzduch, je totiž opravdová vzácnost, sklízí se ho ročně jen jeden a půl kila, které se prodává celkem za 45 tisíc dolarů, což je téměř milion korun.
 

Padesátka z Guinnessovky

Kakaové boby pocházejí z Chuao ve Venezuele, kde je pěstitelé kultivují přes 400 let, a množství bobů je tak omezeno. Na výrobu čokolády La Chuorsa se podařilo získat deset kilo těchto bobů, tedy celkem na padesát exkluzivních čokoládových tabulek. A právě téhle padesátce se podařilo zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů v kategorii nejdražší čokoláda světa.

Chocolatier Mettler přiznal, že když vymýšlel právě tuto čokoládu, přibral při svých pokusech hned několik kil. „Musíte si ji nechat rozpustit v ústech, a pokud ucítíte chuť přírody, grapefruitu, citronu a tabáku, je to opravdu zážitek. Není to jen obyčejná čokoláda,“ říká o svém výrobku sám mistr. Navíc velká část z utržených peněz za jednu tabulku prý půjde zpátky do Venezuely na podporu udržitelného rozvoje čokoládového zemědělství.


Před dvěma lety byl na čokoládové výstavě v Portugalsku k vidění tento krasavec ve tvaru diamantu. Čokoládový bonbon obsahoval vlákna šafránu, vanilku z Madagaskaru a bílé lanýže. Celý byl pokrytý jedlým zlatem, které nechybělo ani uvnitř. A ano, sladký poklad za téměř 200 tisíc korun měl i ochranku.

Dovedete si představit, kdyby se tenhle čokoládový bonbonek vlivem vedra roztekl? Bylo by to jako vyhodit 200 tisíc z okna, proto si zasloužil velmi speciální zacházení.
 

To nejdůležitější? Chuť!

O to, kdo vyrobí největší čokoládu nebo pralinku, kdo ji vyrobí nejdražší nebo nejchutnější, soutěží mnoho čokoládových mistrů po celém světě. Jasné je jedno, může to být jakkoliv krásné umělecké dílo, ale hlavně vám musí chutnat.

Až vyhrajete ve Sportce, můžete si s klidem takovou luxusní tabulku koupit a vychutnat. Superjackpot už zítra nabídne rovnou 69,3 milionu korun, takže prostředků na skvělé chuťové zážitky budete mít v případě výhry víc než dost.

Klikněte si pro online tiket na tento odkaz.

Autoři fotografií: Attimo, Luxury Launches.

Přečtěte si také