Nejdražší klíč na světě vyjde na 13 milionů. Víte, co s ním otevřete?

Nejdražším klíčem na světě je oficiálně klíč od auta. A ne od ledajakého. Startuje se s ním Bugatti Chiron, ale i samotný klíč má svůj název. Říká se mu Fantom.

Přečtěte si také: Životní klika? Čech vyhrál v loterii už podruhé, tentokrát v Eurojackpotu přes 25 milionů


A pikantní je, že ho nevyrobila automobilka Bugatti. Firma, která se specializuje na to, že dělá malá umělecká díla s funkcí klíčů, a to na míru, sídlí ve Finsku. Jmenuje se Awain a na podobné parádičky se spoustou diamantů, mahagonu a krokodýlí kůže se specializuje.
 

Ohromující je nejen design, ale hlavně cenovka

Těžko říct, kdo je cílová skupina, nicméně jelikož firma s přehledem prosperuje a roste, zájemců o takový superklíč bude zřejmě dost. A to přesto, že – a teď se podržte – stojí jeden kousek půl milionu euro, v přepočtu závratných 13 milionů korun.

Ne, skutečně nejde o překlep. Jen klíč k autu stojí víc, než třeba McLaren 720S. Člověk by k tomu mohl přihodit i Porsche 911 Carrera, a k tomu ještě ultraobří Dodge Demon, a pořád by ho to vyšlo levněji, než jeden klíček od auta, který navíc není nutný k tomu, aby se vaše Bugatti Chiron vůbec nastartovalo. Je to logika jako z jiného finančního vesmíru.
 

Jen diamanty, zlato, dřevo a spousta titěrné ruční práce

Ale zpátky ke klíči. Fantom váží asi dvacet deka a obsahuje 34,5 karátu diamantů. Zbytek je bílé zlato a spousta titěrné ruční práce. Uprostřed klíče je zákazníkův vlastní výběr dřeva, případně kůže. Uvnitř je skryt dálkový otevírací mechanismus jako u běžného klíčku od vozu. Firma vám dá také certifikát na to, že takový klíč vlastníte jediní na světě.

Není překvapením, že většinu objednávek přijímají od emírů z Dubaje nebo Abu Dhabi. Na stránkách firmy je také konfigurátor, se kterým si můžete pohrát.
 

Klíč si můžete navrhnout i vy sami

Na značce auta nezáleží, teoreticky si takový klíč můžete navrhnout i ke svému rodinnému Fordu Mondeo. Jenom pozor, ať omylem nekliknete na možnost „závazně objednat“.

A když už kliknete, třeba vás dneska večer zachrání výhra v Eurojackpotu. Dneska si můžete zahrát o 1,375 miliardy a na pouze na hráče z Česka čeká hra Mega pátek. Asi už víte, že v ní jeden šťastlivec získá Land Rover Discovery. A pokud se vám podvede trefit obojí, už víte, čím můžete svoji novou luxusní čtyřkolku vyšperkovat.

Klikněte si pro tiket Eurojackpotu na tento odkaz.

Přečtěte si také