Nedostanou ani korunu! Chudé děti slavných a bohatých rodičů (II. díl)

Jsou úspěšní a mají peníze. Svým dětem ale nedají ani korunu a peníze raději věnují na charitu. Prý jim nechtějí prošlapávat cestičku, a tak je nechávají na druhé koleji, aby se o sebe postarali sami. 

Jackie Chan

Čínský herec, režisér a mistr bojového umění

Slavný herec původně plánoval dát svému synkovi Jayceemu (37 let) polovinu ze svého majetku (asi jedna miliarda korun), zatímco druhá polovina by šla na charitu, ale nakonec se Jackie Chan rozhodl ušetřit syna dědictví úplně. „Je-li schopný, dokáže si vydělat peníze sám. Pokud ne, jen by utrácel moje,“ vysvětlil lakonicky.
 

Přečtěte si také: Chudé děti bohatých rodičů. Co potomkům (ne)dopřejí Gates a Buffett? (I. díl)


Za jeho tvrdým postojem je možná i to, že navzdory veškerému finančnímu zázemí se Jaycee nedokázal prosadit. Pochlubit se může především nákladným životním stylem, neúspěchy u filmu, finančními problémy a navrch potyčkou se zákonem kvůli drogám. Možná i proto Jackie Chan uvedl, že lituje, že synka neposlal do armády, kde by se naučil disciplíně a dřině.
 

Anita Roddicková

Britská zakladatelka sítě obchodů Body Shop

Může se zdát, že řeči o charitě a darování majetku jsou jen plané žvásty. Že si své rozhodnutí přeci jen sklonku svého života boháči rozmyslí. Britská obchodnice Anita Roddicková však své slovo dodržela. „Všechen majetek rozdám charitě,“ říkala Anita s tím, že dát peníze jako dědictví rodině je obscénní. „Nejhorší věcí je nenasytnost. Nechápu, proč nejsou lidé, co mají enormní bohatství, velkorysejší,“ říkala.

Slovo dodržela. Poté, co v roce 2007 zemřela ve věku 64 let na krvácení do mozku, putovalo jejích 51 milionů liber (1,8 miliardy korun) na účty neziskových organizací a nadací. Dcera Sam (49 let) nedostala skutečně ani halíř.
 

Simon Cowell

Anglický herec a producent

Další důvod, proč dětem neodkázat své bohatství, je prozaičtější než sdílení hodnot. Někteří lidé si zkrátka chtějí své peníze utratit sami. Mediální magnát známý jako porotce v britských televizních show X-Factor, sice neoznámil, za co utratí miliardové jmění, ale na účet jediného syna Erika (6 let) je určitě nepošle „Nevěřím na předávání bohatství z jedné generace na druhou,“ nechal se slyšet a vesele utrácí svou miliardu dál.

Představte si, že máte na kontě desítky milionů: rozdělili byste se s rodinou, anebo byste všechny peníze utratili sami? Podobnou otázku si možná právě vy budete klást po zítřejším slosování Sportky, kde je teď rovných 37 milionů.

Tiket, který vám miliony možná přinese, seženete za pár chvilek na tomto odkazu.

Přečtěte si také