Ne vždy jde o výhru! Kvůli jakým důvodům lidé nejčastěji sázejí?

Kupujete si tikety do loterie čistě kvůli výhře? Pokud ne, nejste jediní! Mnozí lidé mají k sázení i jiné důvody než vysněný jackpot. Tady jsou nejčastější důvody, proč miliony lidí vyrážejí každý den do obchodu, aby si zajistili vstupenku do slosování nebo si setřeli nějaký ten los.

Je fajn se zasnít

My lidé rádi sníme. Rádi si představujeme, jak by nás život vypadal, kdybychom měli vytouženou práci, vysněné bydlení, dostatek peněz na cesty kolem světa… Každý z nás samozřejmě lační po něčem jiném, většina snů má však jedno společné – ženou nás kupředu.


Přečtěte si také: Ten šok jsem musela zapít panákem, prozradila výherkyně, které Sportka nadělila skoro 2 miliony


A je to právě sázení v loterii, které v nás může onu jiskřičku naděje, že se naše sny jednoho dne splní, udržovat. Sen o tom, že ze slosování odejdeme s jackpotem, je tak poměrně silným motivátorem, proč si pro tiket nebo dva občas skočit.
 

Risk je atraktivní

Proč myslíte, že si tolik lidí oblíbilo adrenalinové sporty a dobrodružné zážitky? Protože riskování je přitažlivé. Chuť riskovat v sobě ukrývá většina z nás a u každého se projevuje jinak a v jiné míře.

Zatímco někdo se potápí mezi žraloky nebo si užívá skoky s padákem, jiný raději riskuje trochu bezpečněji. Třeba při občasném sázení v loterii, při němž v nejhorším případě nevyhraje.
 

Síla dopaminu

Při sázení se nám v těle vyplavuje pěkná řada hormonů a v jejich čele dopamin, který doslova miluje momenty překvapení, v našem případě samotné slosování i kontrolování tiketu. Dopamin je přitom výborným pomocníkem naší duševní pohody. V těle se totiž stará o pocity štěstí spojené s očekáváním nějaké odměny, tedy například vytoužené výhry.

Pocity štěstí posílá do těla nejen ve chvíli, kdy výhru získáte, ale už v době, kdy na nějakou odměnu čekáte. A to bez ohledu na výsledek. Nebojte, není na tom vůbec nic špatného. Dostatek dopaminu je pro spokojený život důležitý a je dobré si ho jednou za čas dopřát.
 

Příjemné odreagování

Neméně častým důvodem pro sázení je možnost se odreagovat. Vyplynulo to i z jednoho průzkumu, kterého se zúčastnilo více než pět tisíc sázejících. Pro ně nejsou tikety do loterie jen promrhané peníze, ale prostředkem uvolnění a způsobem, jak se zasnít a přijít po náročném dni na jiné myšlenky.

Máte to stejně? Pořiďte si tiket do příštího slosování Sportky! Třeba se na vás usměje štěstí a kromě pořádné dávky dopaminu si odnesete i nějakou pěknou částku. A možná to dokonce bude celý Superjackpot, kde se právě ukrývá 234 milionů.

Vsadit si můžete kliknutím na tento odkaz.

Přečtěte si také