Máte 10 milionů? Kupte si letenku do vesmíru

Skoro 10 milionů korun. To je suma, za kterou vás americká společnost Virgin Galactic vynese na hranici vesmíru, aby vám zprostředkovala zážitek, který se ještě před několika lety poštěstil jen hrstce nejvyvolenějších.

Přečtěte si také: Jaký sen si splní výherce bezmála 6 milionů z Eurojackpotu? Stane se z něj kosmonaut!


Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic začátkem letos zahájila prodej lístků na lety do vesmíru soukromým osobám. Zájemci za jeden lístek zaplatí 450 tisíc dolarů, tedy asi 9,9 milionu korun. Za zmíněnou částku společnost nabízí hodinu a půl dlouhý let, při němž kosmická loď stráví několik minut v prostředí nulové gravitace.
 

Fronta před kosmickou lodí

Firmu Virgin Galactic vlastní sir Richard Branson, britský podnikatel a miliardář. Je známý jako majitel značky Virgin, která zahrnuje více než 400 společností. Sám sedmdesátiletý Branson si cestu do vesmíru vyzkoušel loni v červenci.

Společně se dvěma ženami a třemi astronauty se vydali na asi devadesátiminutové vesmírné dobrodružství. Nosný letoun dopravil vesmírnou loď VSS Unity nejprve do výšky zhruba čtrnáct kilometrů. Ta pak pokračovala dále k hranici vesmíru, která se nachází ve výšce sto kilometrů.

Na základě původních plánů měla firma na hranici vesmíru vyletět s lidskou posádkou už v září o rok dřív. Kvůli technickým problémům ale start odložila. Podle neoficiálních informací už má Virgin Galactic okolo sedmi set zájemců, kteří na netradiční výlet čekají.
 

Vesmírná turistika je populární

Virgin Galactic není jedinou firmou, která chce s turisty létat do vesmíru. Ve hře je i SpaceX Elona Muska, které v druhé polovině loňského září úspěšně zakončilo svůj historicky první let s posádkou složenou z neprofesionálních astronautů. Za zmínku stojí i Blue Origin Jeffa Bezose, jež v říjnu vyneslo do vesmíru druhou posádku a spolu s ní i nového nejstaršího astronauta.

Pokud dneska trefíte hlavní výhru v Eurojackpotu, můžete vzít do vesmíru celou svou rodinu. V jackpotu se zrovna ukrývá 560 milionů korun. Online tiket pořídíte na tomto odkazu.

Přečtěte si také