Legendární Orient expres ve své době vozil krále, boháče i spisovatelku Agathu Christie

Největšími legendami bývají ti, kdo v celé své kráse přežijí staletí. A Orient expres – přezdívaný král vlaků – je toho důkazem. Na svou trasu z Paříže do Istanbulu se poprvé vydal v roce 1883. Cestu luxusním vlakem absolvovaly mnohé slavné osobnosti včetně císařů a králů.

Přečtěte si také: Výhra 223 milionů ho začala nudit. A tak se vrátil zpátky do práce


Komfortní hotel na kolejích i první evropský transkontinentální expres vymyslel belgický podnikatel Georges Nagelmackers. Na luxusní cestování přitom nevsadil náhodou. Inspiraci našel v roce 1872 při své návštěvě USA, kde ho fascinovaly komfortní rychlovlaky bratří Pullmanů. Čtyři roky nato proto založil Mezinárodní společnost lůžkových vozů  (CIWL).

Orient expres měl zpočátku malou, elegantní lokomotivu, dva obrovské, velice luxusní spací vozy, nádherný jídelní vůz s kuřáckým salonkem, zavazadlový vůz a část pro personál. Vlak uvezl asi čtyřicet pasažérů a jízdní doba na trase Paříž-Istanbul dlouhé 3186 kilometrů činila 96,5 hodin.
 

Přepadení i uvíznutí spisovatelky

Orient expres nebyl proslulý jen svojí přepychovostí a cestujícími, kteří představovali evropskou společenskou a finanční špičku, ale také neobyčejnými přepadeními. V roce 1891 řecký lupič Anasthatos vlak vykolejil, zajal čtyři muže a propustil je až poté, co dostal výkupné 8 tisíc liber šterlinků ve zlatě. O několik let později byl ve svém kupé zavražděn vyslanec francouzské vlády.

Pětidenní uvíznutí v Orient expresu v Turecku v roce 1929 inspirovalo Agathu Christie k napsání románu Vražda v Orient expresu. Luxusní vlak se však stal předlohou i pro řadu dalších uměleckých děl. Například autora stejnojmenné skladby Orient Express Philipa Sparkea a také bondovky Srdečné pozdravy z Ruska se Seanem Connerym, která se odehrává z části na trase slavného vlaku.
 

Konec legendy

Se změnou jízdního řádu přišel i konec legendárního spoje. Původní vlaková souprava naposledy vyjela před deseti lety. V poslední fázi už spojoval jen Paříž s Vídní. Kariéra slavného vlaku tak trvala 126 let.

Dnes je mu náhradou turistický Venice Simplon Orient Express, který objíždí slavná evropská města. Můžete s ním cestovat jen několik hodin, ale klidně i celý týden. Ceny jízdenek se pohybují v řádech desetitisíců korun.

Že se vám cena jízdenek novodobého Orient expresu zdá drahá? Až trefíte Superjackpot Sportky, nejspíš se na to budete dívat trochu jinak. Nenechte si ujít dnešní slosování a vsaďte si na tomto odkazu.

Autor fotografie: geocaching.com.

Přečtěte si také