Klenotnictví Tiffany změnilo majitele. Jeden z největších boháčů planety za něj zaplatil majlant

Největší obchod v dějinách světového luxusu. Miliardář Bernard Arnault koupil prostřednictvím svého luxusního impéria LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) legendární americké klenotnictví Tiffany & Co. A nešlo zrovna o malý předvánoční nákup. Akvizice činí  16,2 miliardy dolarů. 

Přečtěte si také: Na 3 děti zůstala sama. Teď jim díky výhře ze Sportky může dopřát vlastní bydlení


Bernard Arnault dokonce z žebříčku nejbohatších lidí planety vyšoupl i Billa Gatese, který býval na druhém místě. Po luxusním obchodu století je Arnault druhý a Gates třetí. Francouzský multimilionář ovládá už 79 nejluxusnějších módních, klenotnických či hodinářských značek světa.
 

Vlastní Dior i Louis Vuitton


Miliardář například Dior, Fendi, Givenchy, Kenzo, Louis Vuitton či řadu značek nejluxusnějšího alkoholu světa. V portfoliu má vše od koňaků Hennessy přes šampaňské Moët, Ruinart, Dom Pérignon a Krug. Jenže jak známo, Bernard Arnault je rád ve všem první. A tak si možnost odkoupit legendární americké klenotnictví, které proslavil i oscarový film s Audrey Hepburn, nenechal ujít.

Newyorský šperkařský dům, jehož součástí je i restaurace v typické tyrkysové barvě, tak vstupuje do nové epochy. Mimochodem, ani ten odstín není náhodný. Modrá krabička s bílou saténovou stužkou je pro Tiffany něco jako podpis. Poznáte na první pohled, odkud váš dárek je.
 

Značku prozradí luxusní krabička


Typicky modrá barva neboli Tiffany Blue je navíc chráněna ochrannou známkou. V mezinárodním vzorníku Pantone má číslo 1837, což není náhoda, neb právě ten rok byla značka založena. Jak je asi všem jasné, tato barva není běžně k dispozici pro veřejné použití. Inspirovaná má být barvou vajec drobného ptáčka – červenky.

U Tiffanyho ale také nejde jen tak o ledajaké šperky. Byl to právě zakladatel firmy Charles Tiffany, který v roce 1886 vynalezl typický zásnubní prsten s velkým diamantem umístěným nad kroužkem. Brzy po něm toužila snad každá žena nejen v Americe.
 

Od Lincolna přes Roosevelta až po Kennedyho


Prezident John F. Kennedy si u Tiffanyho nechal udělat brož, kterou dal své ženě po narození jejich prvního syna. Teddy Roosevelt nosil za pasem nůž z jejich dílny, manželka Abrahama Lincolna se pyšnila jejich perlami. Pod vitrážovou lampou z dílny Tiffany tvořil své vize Steve Jobs.

A na kolik jednoho z nejbohatších lidí planety tento nákup přišel? Částka to je závratná - 16, 2 miliardy dolarů, tedy 370 miliard korun.

Pokud už zítra vyhrajete hlavní výhru v Eurojackpotu, nákup podobného luxusního klenotnictví vám bohužel i tak slíbit nemůžeme. Jsme si ale jisti, že vám částka bude stačit na minimálně dlouhou řádku spokojených let bez práce. Pro svůj tiket si klikněte na tento odkaz.

Autoři fotografií: Forbes, The Daily Star, Insider.

Přečtěte si také