Kdy je povoleno lhát šéfovi

Nebudeme lhát, že v práci někdy nezalžeme. Co se rozhodně nevyplácí, je mlžit o svém vzdělání nebo předchozích zkušenostech. Z toho by mohl nastat pořádný průšvih. Čas od času však malá lež neuškodí. Podívejte se, v jakých situacích je to přijatelné.

1. Máte kocovinu

Ta nejlepší zábava na večírku se vždy rozjíždí po půlnoci. Víte, že byste měli jít domů, přesto si objednáte další drink s tím, že to zítra nějak zvládnete. Jenže většina lidí tato rána zas tak bravurně nezvládá.
 

Přečtěte si také: Šok, slzy štěstí i pořádný panák. 5 nejčastějších reakcí našich výherců


Zmuchlaný obličej, opuchlé oči, lehce zvednutý žaludek, mentální i fyzické zpomalení. To v práci vážně nezakryjete! Něž šéfovi vyprávět, jak jste pařili do čtyř do rána s jednou kočičkou na baru a klopili do sebe jeden panák za druhým, raději sveďte nevyspání a únavu na ukrutnou bolest zubů. A možná vás i pustí dřív, abyste si mohli zajít k zubaři.
 

2. Přišli jste pozdě

Čtvrthodinové zpoždění často omlouváme zácpou na dálnici nebo zpožděným autobusem. To je v pořádku. Ostatní upřímně nezajímá, proč jste se zdrželi. Chtějí jen slyšet, že vás pozdní příchod opravdu mrzí a tím debata končí.

Takže žádné zdlouhavé výmluvy o tom, že jste nevěděli, co si vzít na sebe, že jste se pětkrát převlékali, že jste se ještě vraceli pro deštník, a že vám ujela tramvaj, a že...
 

3. Nenávidíte svého šéfa

A při každém rozhovoru s ním byste si rvali vlasy, okousali nehty a kdyby byl poblíž boxovací pytel, dali byste mu co proto. Klid. Pokud zrovna moc nemusíte svého šéfa, buďte taktní a nevykládejte to na potkání. Mohlo by se to donést vašim kolegům anebo třeba rovnou šéfovi a ten by to rozhodně nepovažoval za loajální.
 

4. Nechce se vám s kolegy na večeři

Vánoční večírek, zapíjení úspěchu, oslava narozenin, rozlučka s kolegyní. Těch příležitostí, kdy se s kolegy musíte vidět i po práci, je dost. Ani tady se nehodí říkat, že poslední, na co máte náladu, je poslouchat kecy šéfa i během večera. Takže musíte domů, protože tchyně slaví narozeniny a vaši nepřítomnost by vám neodpustila. Tohle všichni pochopí.
 

5. Debaty o politice vynechte

Některá témata je lepší do kanceláře netahat. Cokoli související s politikou, zbraněmi a potraty nekomentujte. Možná má někdo na tato témata jiný názor než vy a než se pouštět do ostrých výměn názorů, je lepší vyklidit pole a prostě se nevyjadřovat. O svém názoru raději povyprávějte doma partnerce či partnerovi.

V některých situacích je zkrátka v práci lepší pravdu neříkat. Že se vám tenhle přístup úplně nelíbí? Tak si vsaďte do loterie a už za pár dní možná do žádné práce chodit nebudete muset! Štěstí můžete zkusit třeba ve hře Extra Renta, kde už dneska večer můžete vyhrát fantastickou měsíční rentu 100 000 Kč na rovnou 20 let. Zajistěte si tiket na tomto odkazu.

Přečtěte si také