Jak slaví Silvestr ve světě? Jí se hroznové víno, chodí se s prázdným kufrem nebo se rozbíjí nádobí
Chlebíčky, jednohubky, odpočítávání posledních vteřin právě končícího roku, přípitek a novoroční políbení. I tak může vypadat běžná česká silvestrovská oslava. A protože i v tomto případě platí rčení: „Jiný kraj, jiný mrav“, pojďme se podívat, jaké silvestrovské a novoroční tradice dodržují v různých částech světa.


Přečtěte si také: Znáte ty nejznámější vánoční loterie? Španělsku vévodí El Gordo a Weihnachtslotterie v Německu


Španělsko: 12 kuliček hroznového vína

Víno ke Španělsku neodmyslitelně patří. Sklenka červeného perfektně doplní středomořskou kuchyni a dokáže navodit příjemnou atmosféru. Během silvestrovské party je však daleko důležitější víno hroznové. Jakmile se přiblíží půlnoc, musí mít každý připraveno přesně 12 kuliček, které se pak snaží sníst během první 12 úderů zvonů v novém roce. Každá kulička symbolizuje jeden měsíc nového roku. Říká se, že ten, kdo úspěšně sní připravené víno, bude mít úspěšný nový rok.
 

Peru: Do nového roku s čistým štítem

V jedné z peruánských provincií pořádají poslední den v roce festival Takanakuy, během kterého si sousedé a známí srovnávají nevyřízené účty. Ulice měst se promění na improvizovaný boxerský ring, vzduchem létají facky a pěsti. Perou se muži i ženy, všichni samozřejmě dobrovolně. Po bitce ale vždy následuje usmíření. Všechny pomluvy a sousedské spory jsou tím zapomenuty a do nového roku všichni vstupují s čistým štítem.
 

Filipíny: Všechno musí být kulaté 

Existuje řada pověr, jak k sobě přilákat bohatství. Na Filipínách věří, že když se během novoročních oslav obklopí kulatými věci, budou mít v nadcházejícím roce dost peněz. Mince jsou přeci také kulaté. Velmi oblíbené je proto oblečení s puntíky, kulaté dorty, ovoce, koblížky, kruhové náušnice, náramky. Ve fantazii se meze nekladou. Obdobně jako Španělé, jedí Filipínci o půlnoci 12 hrozinek.
 

Austrálie: Kouká na ni celý svět

U nás je teprve 11 dopoledne a na „druhém“ konci světa již píší rok s jiným posledním číslem. Jako první příchod nového roku slaví obyvatelé tichomořských Vánočních ostrovů. Naopak na Havaji v tu dobu mají ještě celých 22 hodin do konce starého roku.
 
První největší oslavy příchodu nového roku ale bývají k vidění v Austrálii. Když je u nás 14 hodin, v Sydney právě odpalují jeden z největších ohňostrojů nad ikonickou Operou a září také Harbour Bridge.


Brazílie: Bílá barva pro nový začátek

V Brazílii jsou Silvestrovy oslavy spojeny s plážovými party, hudbou a tancem. Možná i pro to, že současně s novým rokem zde začínají i letní prázdniny. Lidé chodí oblečení v bílém a skáčou do moře, což má symbolizovat obnovu a přinést štěstí do dalšího roku.
 

Dánsko: Střepy pro štěstí

S trochou nadsázky se dá říct, že Dánové po celý rok schovávají nepoužívané nádobí, aby ho pak poslední den v roce mohli rozbíjet o dveře svých přátel a známých. A proč to dělají? Věří, že střepy přinesou do nového roku hodně štěstí.
 

Jižní Afrika: Dejte si pozor na hlavu

V Jižní Africe je běžné, že lidé vyhazují staré předměty z okna. To má být symbolem rozloučení se s minulostí, vítání nového roku a nových začátků. Obdobně to dělají i v italské Neapoli, kde místní z oken nejčastěji vyhazují měkké deky, polštáře nebo prostěradla.


Skotsko: Vítá se první novoroční návštěva

Ve Skotsku je silvestrovská noc známá jako „Hogmanay“. Lidé se zapojují do různých tradičních aktivit, jako jsou ohňové průvody v ulicích nebo půlnoční sborové zpívání písně „Auld Lang Syne“. Dalším zvykem je také vyhlížení první návštěvy, tzv. „First-Footing“. Právě první návštěvník, který do domu zavítá po půlnoci má přinést štěstí. Podle vikingských tradic by to ideálně měl být tmavovlasý vysoký muž a měl by přinést chléb či whisky.
 

Kolumbie: Tradice pro cestovatele

Pokud milujete cestování, pak zbystřete a zkuste se inspirovat kolumbijským novoročním zvykem. Pokud si totiž někdo velmi přeje cestovat a poznávat svět, měl by o silvestrovské půlnoci popadnou kufr, který nutně nemusí být sbalený, a projít se s ním po okolí. To by mělo zajistit rok plný dobrodružství a objevování nových míst.
 
A že na cestování potřebujete kromě nadšení a odhodlání také peníze? Pak můžete zkusit své štěstí a vsadit si třeba Eurojackpot. Cestovat jako miliardář je totiž o mnoho snazší!
 

Přečtěte si také