Jak nacpat žirafu do ledničky? Tipy, jak odpovídat na záludné otázky u pohovoru

Podobné záludné otázky u pohovoru začali používat už v devadesátých letech velké společnosti jako Google nebo Apple. Postupně je převzaly i další firmy. Některé odpovědi jsou už profláklé, u některých však stále není známo, co jimi tazatel sleduje. Pojďme se podívat na některé z nich.

Přečtěte si také: Za tiket Extra Renty dal jen 20 Kč, i tak si bude 20 let užívat rentu 100 000 Kč měsíčně


Takže ještě jednou: Jak byste nacpali žirafu do ledničky? No přece stačí otevřít ledničku – dát tam žirafu – a zavřít. Nikdo přece nemluví o tom, jak velká ta lednička (nebo žirafa) musí být.
 

Kde se otázky vzaly?

U pohovoru může jít všechno skvěle do té doby, než zazní podobná záludná otázka. Co tím firmy sledují? 

Pravděpodobně tím chtějí otestovat, jak si poradíte s otázkou, na níž neznáte odpověď, jak budete reagovat ve stresové situaci, jak umíte řešit problémy, jaké je vaše analytické a kritické myšlení, a v neposlední řadě – jak jste kreativní. 
 

Matematické a logické úlohy 

Sem patří otázky s odpovědí, kterou můžete přesně vypočítat, i když v tu chvíli vás může znejistit. Když si nejste jistí, raději než počítat na prstech, zkuste vytasit nějakou vtipnou odpověď. 

Hodím dvěma kostkami, jaká je pravděpodobnost, že padne 9? 
Kolik je 19x19? 

 

Fermiho úlohy 

Úlohy pojmenované po fyzikovi Enricu Fermim jsou takové, kde se dá ke zdánlivě nevypočitatelnému výsledku dojít poměrně přesně, a to pouze s použitím spekulací a odhadů. Fermi dokázal odhadnout sílu atomové bomby podle toho, jak daleko doletěly papíry, které upustil na zem během jaderného testu.

Kolik je v Česku ladičů pian? 
Kolik váží led na hokejovém hřišti?
 
 

Rádoby psychologické testy 

Hodnocení takových otázek je velice subjektivní a vlastně pro ně neexistuje žádná správná odpověď. Jak k nim tedy přistupovat? Rozhodně se nepodceňujte a řekněte to, co skutečně cítíte. 

Kdybyste byli zvíře/ovoce/ strom/pohádková postava, čím byste byli? 
 

Hádanky a chytáky 

A na závěr oblíbené hádanky, jejichž cílem není nic jiného než být kreativní. 

Jak byste přestěhovali Sněžku? 
K čemu všemu se dá použít cihla? 

 

Extra Renta může přinést život plný zážitků

Nebaví vás pohovory? A co byste řekli životu plnému zážitků? Takový můžete mít, když si dneska vsadíte ta správná čísla v Extra Rentě. Hlavní výhra je opravdu lákavá, získat můžete 100 000 Kč měsíčně, a to na dlouhých 20 let.

Zajistěte si vstupenku do losování na pár kliknutí na našich stránkách.

Přečtěte si také