Hledáte, kam uložit peníze? Tohle je nejdražší česká kniha. Na kolik přijde?
Ručně vázaná kniha v uměleckém pouzdře představuje fotografické snímky Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Celá publikace má dohromady 336 stránek a její cena se pohybuje od 280 do 360 tisíc korun, záleží na tom, jaké pořadové číslo knihy si budoucí majitelé vyberou.

Přečtěte si také: Vzácná platidla v oběhu. Nemáte je v peněžence?


Digitalizaci Muchova díla má na svědomí fotograf Jan William Drnka, který se svým týmem na obrazové velkoformátové knize pracoval přes dva roky. Obrazy epopeje byly v té době uloženy v Národní galerii. Práce proto probíhaly v noci a každé pondělí, kdy se galerie pro veřejnost uzavřela.

K nafocení všech obrazů epopeje, zaujímajících plochu 650 metrů čtverečních, bylo potřeba kromě pečlivé přípravy i kvalitní techniky – práce s tak velkými plátny vyžadovala například speciální skupinu osvětlovačů. Celý tým pak přes měsíc pracoval na tom, aby byl cyklus dvaceti pláten věrně a jednotně zdigitalizován.
 

Lupa a kameny

Většinu obsahu knihy tvoří obrazový materiál doplněný o informativní texty odborníků, které se věnují dílu Alfonse Muchy. Kvůli své velikosti, 62 cm x 42 cm je kniha vázaná ručně. Minimalistické papírové pouzdro slouží i jako stojan a kromě knihy obsahuje lupu, certifikát pravosti, šperk a doplňující kameny, tematicky odpovídající obrazům v knize. 

Tři kameny, které knihu doprovázejí, jsou mramor z řeckého ostrova Athos, vápenec z lomu Cikánka nedaleko Prahy a pazourek z pobřeží pobaltské Rujány. Tyto kameny jsou pečlivě vybrány tak, aby byly spjaty s místy, zachycenými na obrazech. Pozlacený stříbrný šperk, navržený Jarmilou Muchou Plockovou, vnučkou Alfonse Muchy a patronkou celého projektu, je zdoben slunečním kamenem, prastarou pryskyřici a jantarem.
 

Pro sběratele i milovníky umění

Kniha je určená pro ty nejnáročnější čtenáře – sběratele, milovníky umění a díla Alfonse Muchy, pro zahraniční trh, ale je také vhodná jako reprezentativní kniha do českých center nebo jako dar pro státní návštěvy.

„Věříme, že se celá edice vyprodá do pěti let. Dotisk rozhodně neplánujeme, takže následně by cena knihy měla dál růst,“ zdůraznil investiční potenciál Epopeje Václav Kadlec, generální ředitel Albatros Media, který s nápadem vydat knihu takovýchto rozměrů přišel.

Je pro vás investice do umění zajímavá? Nebo byste vložili své peníze spíše do jiných věcí? Ať tak či tak, pro investování je důležité mít kapitál. Pokud jej nemáte, nevadí. Stačí si dnes vsadit Sportku, a když budete mít u sebe štěstěnu, už za pár hodin můžete být majitelem desítek milionů. Klikněte si pro tiket na tento odkaz.

Autor fotografie: Czech Design.

Přečtěte si také