Hebrejská bible míří do aukce. Stane se nejdražší vydraženou knihou na světě?

Až 1,1 miliardy korun. To je očekávaná částka za rukopis hebrejské bible, která míří na jaře do aukce. Najde-li za tuto částku kupce, půjde o nejdražší knihu či historický dokument, který kdy byl vydražen.

Přečtěte si také: Díky 6 milionům ze Sportky si splní sen. „Začnu podnikat a postavím se na vlastní nohy.”


Codex Sasson. Právě tak se jmenuje nejstarší skoro úplná hebrejská bible. Svazek pocházející pravděpodobně z konce 9. nebo ze začátku 10. století obsahuje 24 knih, chybí mu jen 12 stránek. Napsal ji jeden písař, a to na území dnešního Izraele nebo Sýrie. Text je psán písmeny, která se podobají těm, jež jsou na svitcích tóry v dnešních synagogách.
 

Luxusní předmět 

„Unikátní bible je napsaná na pergamenu na 792 stránkách. Pergamen byl tehdy opravdu drahý materiál. Psaly se na něj knihy do období středověku, než se vynalezl papír a věci se tak nějak posunuly od psaní k tištění na papír,” vysvětluje Sharon Liberman Mintz, poradkyně z newyorské aukční síně Sotheby's, kde bude probíhat dražba. 

„Ovšem tato kniha by vyžadovala přes 100 zvířecích kůží, aby ji někdo mohl zadat do výroby. Takže je to velice luxusní předmět, který si mohli dovolit jen ti nejbohatší mecenáši,” dodává poradkyně. 
 

Top kvalita určila cenu


Podle odhadu by se historický dokument mohl vydražit za 30 až 50 milionů dolarů, tedy zhruba 1,1 miliardy korun. A tím by získal titul vůbec nejdražšího historického dokumentu na světě. 

Až doposud si titul nejdražšího dokumentu drží první tištěný výtisk americké ústavy z roku 1787. Ten se vydražil předloni za 43,2 milionu dolarů, a to se původně odhadoval na 15 až 20 milionů dolarů.
 

Vyhrajte v Eurojackpotu stovky milionů

Chtěli byste mít podobný předmět ve své sbírce? Splnit se vám to může díky losování Eurojackpotu, kde v případě, že uhodnete všechna čísla, vyhrajete minimálně stovky milionů, často ale také miliardy. 

Vsaďte si na jakékoliv prodejně s nabídkou Sazky nebo klidně hned teď online!

Autor fotografií: Sotheby’s, Brendan McDermid.

Přečtěte si také