Dovolená podle miliardářů. Kde odpočívají nejbohatší lidé světa? (I. díl)

Luxusní dovolenou si každý představuje jinak. Někdo sní o safari, jiný o pětihvězdičkovém hotelu na pláži, další zase o samotě uprostřed divokého pralesa. Většina lidí si takovou dovolenou může dopřát jednou, maximálně dvakrát za život. Pak jsou tu ale tací, co nemají hluboko do kapsy, a mezi jejich pravidelné výdaje patří i několikaciferné částky za poznávání míst, o kterých si jiní mohou nechat jen zdát. 

Přečtěte si také: Dřív musela obracet každou korunu. Díky výhře ve Sportce teď procestuje svět


Nejbohatší klientela si většinou nevystačí s nabídkou z katalogu a vyžaduje dovolenou sestavenou na míru. Podle českých cestovních kanceláří jde nejčastěji o kombinaci relaxu na pláži s nějakým dobrodružnějším aktivním programem. Součástí takové dovolené bývá často i kulturní program, vstupy do muzeí, galerií nebo na koncerty.
 

Luxus a pestrý program

Za netradiční zážitky a dobrodružství pak boháči neváhají zaplatit tolik, kolik mi často ani nevyděláme za celý rok. Průměrná cena luxusního zájezdu se podle nabídek cestovních kanceláří většinou pohybuje v řádech nižších stovek tisíc korun, může ale vyšplhat až k milionu korun.

Nejbohatší lidé už nechtějí jen luxusní hotely a lety nejvyšší třídou či soukromým letadlem. Stále častěji vyhledávají výjimečné zážitky. Jako luxus je vnímáno zažít obvykle nedostupné – večeře v Sixtinské kapli, golf na uzavřených zahraničních privátních hřištích za doprovodu světových golfistů či ve flightu se světovými miliardáři anebo cesta na vyprodané finále Wimbledonu včetně setkání s tenisty. Zájem movité klientely je rovněž o soukromé prohlídky světových galerií, jako je například pařížský Louvre, nebo zařízení návštěvy michelinské restaurace.

Miliardáři vyžadují výhradně stravování à la carte ve špičkových restauracích, v případě pronájmu soukromé vily je samozřejmostí přítomnost osobního kuchaře. Populární jsou také třeba výlety za vínem soukromým letadlem v malé skupině přátel nebo obchodních partnerů do oblastí Bordeaux či Champagne.
 

Relax i prolézání džunglí


Dovolená boháčů bývá velmi pestrá, málokdy zůstávají pouze na jednom místě. Pobyt u moře kombinují s relaxačními programy a turistikou podle toho, na jakém ostrově se zrovna nacházejí. K rychlému přesunu jim slouží letadla, čluny a luxusní jachty.

K aktuálně oblíbeným zážitkům podle cestovních kanceláří patří například prolézání džunglí s místními průvodci, lov škeblí, vlastnoruční ubalení doutníku, zdolávání vrcholků hor či potápění v podvodních jeskyních.

A jaké destinace patří mezi boháči k nejvyhledávanějším? Mauricius, Réunion, Malajsie, stejně tak například Tahiti, Havaj, Bahamy nebo Dubaj. Miliardáře najdete i na Kubě nebo Novém Zélandě. Jezdí ale třeba i do Řecka, ne však do turistických středisek.
 

Safari v Africe nebo dobytí Severního pólu

Zatímco běžná rodina utratí za takovou dovolenou asi pětadvacet tisíc korun, boháči klidně i desetinásobek. V rámci zážitkových dovolených je pak velmi žádané africké safari v Namibii nebo Tanzanii. Výjimkou není ani požadavek pobytu v National Geograpfic Lodge na Aljašce mezi medvědy, v deštném pralese exotické Kostariky nebo dovolená v podobě dobytí Severního pólu.

Jak už bylo řečeno, luxusní zážitky včetně těch cestovních něco stojí. Pokud ale zítra trefíte Superjackpot Sportky, získáte finanční injekci v podobě 92,5 milionu korun. A když si pořídíte plný tiket včetně Šance, bude pravděpodobnost, že vyhrajete, ještě o dost větší.

Vstupenku do středečního slosování seženete online na tomto odkazu.

Přečtěte si také