Chudé děti bohatých rodičů. Co potomkům (ne)dopřejí Gates a Buffett? (I. díl)

Za svůj život vydělali miliardy. Ze svých dětí však nejbohatší lidé světa nechtějí mít rozmazlené fracky, proto jim nedají jen tak něco zadarmo. Jaké kapesné dostávají potomci zakladatele Microsoftu Billa Gatese a amerického obchodníka Warrena Buffetta? 

Bill Gates


Americký zakladatel softwarového gigantu Microsoft

Bill a Melinda Gatesovi mají tří děti – nejstarší Jennifer, jediného syna Roryho Johna a benjamínka Phoebe. „Dát všechny peníze mým dětem není dobrý nápad. Nebylo by to dobré ani pro ně, ani pro společnost,“ řekl onehdy Bill Gates a dodal, že nechce mít z dětí rozmazlené fracky a že je potřeba zajistit, aby si peníze vydělaly vlastníma rukama. A téměř celý majetek, který aktuálně činí přes dva biliony korun, se rozhodl postupně věnovat charitě.
 

Přečtěte si také: Život po výhře v loterii. Co vám většina výherců neřekne?


Tři Gatesovy potomky však nečeká sociální nejistota. Rodiče se jim rozhodli do začátku přece jen malou částkou vypomoci – každý z nich dostane skromných deset milionů dolarů. Navíc je rodiče bez jakýchkoli omezení podporují ve vzdělání a zájmech.

Prvorozená Jennifer (24 let) studuje na Stanfordské univerzitě a jejím největším koníčkem jsou koně. V parkuru dokonce závodí v americkém národním týmu. Tatínek jí v její zálibě podporuje, a tak ve prospěch jezdeckého zdokonalení koupil dům, který má čtyři ložnice, čtyři koupelny a 672 čtverečních metrů. Také jízdárnu pro ustájení 20 koní a tréninkové kolbiště na parkur.

Gatesův syn Rory John (21 let) je absolventem Lakeside High School v Seattlu. V den jeho narozenin jeho matka Melinda zveřejnila: „je soucitný a zvědavý milovník hádanek a pyšný feminista.“ A maminčin mazánek, zdá se.

Nejmladší Gatesová, osmnáctiletá Phoebe, studuje na soukromé vysoké škole jako její bratr. Nutno podotknout, že roční školné na této škole činí 33 000 dolarů, což je přes 700 tisíc korun.

Jediné, co svým dětem Gates nedopřál, byly nejnovější mobily a počítače. Softwarový genius zakazoval svým dětem používat technologické přístroje až do jejich 14 let.
 

Warren Buffett


Americký obchodník a investor

Něco potomkům odkáže i finanční magnát Warren Buffett. A částku vyměřil vychytrale – bude to prý dost na to, aby si mysleli, že s tím jde něco podniknout, ale ne tolik, aby nemuseli dělat nic. Pod tím si však každý z nás představí jinou částku, a tak se nechme překvapit, kolik milionů ze svého bilionového konta Warren dětem přenechá.

I on se bojí následků nezaslouženého jmění, které by dětem spadlo do klína jen proto, že se narodily v té správné rodině. „Byl by to antisociální čin,“ říká třetí nejbohatší muž světa, který má tak trochu pověst podivína. Možná proto, že na své poměry žije až moc skromně – stále bydlí v domě, který si koupil před více než čtyřiceti lety, a pořád dává přednost hamburgerům a Coca-Cole před drahými restauracemi.

S první manželkou Susie mají tři děti a nikdy je nenatlačili na dobré posty. Dvě z nich sice pracují v Berkshire Hathaway, společnosti, jež Buffett vlastní, ale nikoliv v řídících funkcích. Buffett jim dal vynikající vzdělání, ale prosadit se podle něj musí v životě samy. Aby je nezkazily tatínkovy peníze, dostávají pouze kapesné deset tisíc dolarů ročně (v přepočtu přes 200 tisíc korun).

O spořivosti tohoto multimiliardáře dokonce tradují historky – jeho syn Howard kdysi snil o sportovním autě. Otec mu ho koupil, ale jen s podmínkou, že sám zaplatí tři tisíce dolarů, a navíc tři roky nedostane žádný dárek, a to ani na Vánoce.

Představte si, že vyhrajete balík peněz. Nechali byste něco svým dětem, anebo byste chtěli, aby k penězům došly svojí vlastní cestou? Stovky milionů nyní můžete získat, když si vsadíte na páteční Eurojackpot. Tiket si navíc můžete pořídit pohodlně online na tomto odkazu

Autoři fotografií: Pete Souza (Flickr), Kjetil Ree (Wikipedia).

Přečtěte si také