Češi na zimních olympiádách válí. Tohle je osmička jejich parádních výkonů!

Přestože nepatříme mezi alpské ani světové velmoci s dokonalými podmínkami pro tréninky na sněhu, jsou naši sportovci prostě skvělí a na zimních olympiádách za všechny ty roky posbírali pěknou řádku medailí, úspěchů i rekordů. Tohle je podle nás 8 těch nejzajímavějších!

Svatý Mořic 1928, Bronz

Skokan na lyžích a rodák ze severních Čech Rudolf Burkert si v dramatickém závodu se skoky dlouhými 57 a 59,5 metrů doletěl pro bronz, a stal se tak historicky prvním československým sportovcem, jenž si pověsil na krk medaili ze zimních olympijských her.
 

Grenoble 1968, Zlato

Skokan na lyžích Jiří Raška si přál umístění do pátého místa, už v prvním kole se ale ujal vedení. Ve druhém se mu sice tolik nedařilo a došlápla si na něj i nechvalně známá nervozita, nenechal se však zastrašit a na středním můstku si doletěl pro cenné zlato.
 

Sapporo 1972, Zlato

Ondrej Nepela krasobruslení podřídil téměř celý svůj život a aby stíhal trénink i před školou, stál na ledu už v šest ráno. Vyplatilo se a na mistrovství Československa, Evropy i světa sbíral jedno zlato za druhým. A zasloužil si ho i parádní jízdou na olympiádě.
 

Sarajevo 1984, Stříbro

Běžkyně na lyžích Dagmar Švubová, Blanka Paulů, Gabriela Svobodová a Květa Jeriová si pro stříbro ze štafety na 4 x 5 km doběhly v nádherném čase 1:06:49,7. Společné tréninky i výkon je navíc spojily natolik, že jejich přátelství trvá dodnes.
 

Nagano 1998, Zlato

Naši hokejisté v Naganu vyřadili profesionály z NHL, poradili si s velmocemi jako jsou USA a Kanada, a ve finále proti Rusku si nenechali dát ani jeden gól. V nesmírně napínavém zápase vystřelil Petr Svoboda v čase 48 minut 7 sekund jediný a vítězný gól a Češi se mohli pustit do bujarých oslav.
 

Salt Lake City 2002, Zlato

Akrobat na lyžích Aleš Valenta se postaral o pořádné napětí. V prvním kole se umístil „až“ na pátém místě, později ovšem předvedl neskutečnou kreaci v podobě salta s pěti vruty a dosvištěl si pro první místo. Kromě toho se stal vzorem pro další sportovce, kteří jeho trik začali s vervou napodobovat.
 

Turín 2006, Zlato

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová si z olympiád odvezla pěknou řádku medailí. Když se pouhé dva roky po porodu vydala do Turína, v závodě na 30 km si neúprosným tempem dojela pro zlato. Za cílovou čárou ji přivítaly nejen ovace fanoušků, ale také objetí od dvouleté dcerky Lucinky.
 

Pchjongčchang 2018, Zlato

Snowboardistka a alpská lyžařka Ester Ledecká si na své první zimní olympiádě vybojovala hned dvě zlaté medaile, první za superobří slalom v alpském lyžování a druhou za paralelní obří slalom na snowboardu. Nesmazatelně se tak zapsala do historie jako první sportovec v olympijské historii, který vyhrál na jedné olympiádě dvě disciplíny s různým vybavením.
 

Buďte u toho s námi

I letošní olympiáda je plná zajímavých, napínavých i dojemných okamžiků. A jakožto generální partner Českého olympijského týmu fandíme při každé možné příležitosti.

Přidejte se k nám a podívejte se na vzkazy našich olympioniků či příběhy nadějných sportovců, kterým jsme prostřednictvím České olympijské nadace pomohli. Stačí kliknout na tento odkaz. #fandisesazkou

Přečtěte si také