Češi jsou národem zahradníků. Jaké jsou trendy roku 2022?

Zahradní trendy se mění stejně tak rychle jako v oděvním průmyslu. Pokud byly jeden rok v módě barevné květináče, další rok s nimi určitě budete úplně mimo. Co je letos podle odborníků v kurzu?

Venkovský styl a luční kvítí

Podle zahradních architektů bude letos převládat venkovský styl, pro něhož je typická volnost a souznění s okolní přírodou. Anglický trávník nahrazují luční traviny a nesečené porosty. Perfektně opečovávané skalky a záhony se proměňují ve volný porost trvalek, letniček, okrasných keřů a stromů.
 

Přečtěte si také: Nehrbte se a nekřižte ruce. Jak může řeč těla ovlivnit váš úspěch?


Co si budeme povídat, pro přírodu je to jenom dobře. Pokud máte na zahradě dostatek květů, hmyz včetně tolik potřebných včel má díky tomu zajištěný stálý přísun potravy. I proto se doporučuje, abyste zahradu sekali po částech.
 

Udržitelnost a ekologické pěstování

S venkovským stylem jde ruku v ruce snaha o udržitelný přístup. V praktickém měřítku se jedná o omezení plýtvání vodou, energií a materiálem. Dalším velmi oblíbeným trendem je návrat k ekologickému pěstování bez použití chemických hnojiv nebo postřiků. Dnes jsou běžně v prodeji organická hnojiva a postřiky na bázi přírodních látek.
 

Grilování

Stejně jako v minulých letech, i letos bude velmi trendy grilování. Lidé doslova přesouvají vaření z domu na zahradu, a tak častěji kupují skutečně drahé grily s kompletním příslušenstvím, jako jsou wok pánve, pizza kameny nebo rotiserie.
 

Jedlá zahrada

Velký boom zažívá pěstování ovoce a zeleniny. Není dnes zahrada, kde by nebylo něco k snědku. Velké oblibě se těší bylinky, které nejčastěji putují do domácích koktejlů nebo dodají chuť letnímu grilování. Na pár metrech čtverečních můžeme vypěstovat v podstatě cokoli – od klasických produktů, jako jsou brambory, rajčata či mrkev, až po exotičtější druhy – batáty, žampiony, hlívu ústřičnou nebo třeba fíky či citronovou trávu. 
 

Chytří pomocníci

O chytré domácnosti se mluví dnes a denně, úplně stejně chytrá ale může být i zahrada. Na trhu jsou v současnosti přístroje, díky kterým se jako mávnutím kouzelného proutku zbavíte i těch nejméně oblíbených venkovních prací. Určitě byste měli vědět o robotické sekačce, stroji na likvidaci plevele či samozavlažovacích systémech.

Pěkná zahrada a třeba i nějaký ten chytrý pomocník mohou pěkně provětrat vaši peněženku. Tak proč nezkusit štěstí v loterii Extra Renta? Díky měsíční rentě ve výši 100 000 Kč, kterou vám budeme vyplácet dlouhých 20 let, si budete užívat život v úplné pohodě.

Fantastickou rentu můžete vyhrát už dneska večer, kdy se Extra Renta losuje. Pro svůj tiket si klikněte na tento odkaz.

Přečtěte si také