Buďte optimističtí a neanalyzujte. Vědci radí, jak si přivolat štěstí

Profesor psychologie Richard Wiseman ve svém výzkumu analyzoval více než 1 000 lidí a ano, ukázalo se, že někteří lidé zkrátka nejsou šťastní. My ale známe jeho doporučení, jak to udělat, abyste k sobě štěstěnu přilákali.

Přečtěte si také: Tiket Sportky ukrytý v šicím stroji přinesl Češce skoro 14 milionů


„Jedna žena uvedla, že měla osm autonehod během 200kilometrové cesty. Neměla štěstí v lásce. Když se rozhodla využít seznamku, její první rande nedopadlo, protože muž spadl z motorky a zlomil si nohu. Druhý adept prošel skleněnými dveřmi a zlomil si nos. Když už potkala muže svého života a naplánovala svatbu, kostel, kde se měli brát, den před svatbou shořel,“ vypráví profesor Wiseman.

Štěstí není žádný paranormální jev, ale je to něco, co si můžeme sami svým chováním a myšlenkami přivolat. Profesor Wiseman přišel s pár body, které vás ke štěstí mohou dopomoci.
 

Maximalizujte příležitosti

Pokud sedíte doma na gauči před zapnutou televizí, příliš mnoho dechberoucích zážitků vás asi nepotká. Pokud nebudete nic zažívat a zkoušet, nikam se neposouváte a nic nového se neučíte. Proto se nebojte zkoušet nové věci. Pokud by nevyšly, časem si to racionálně vysvětlíte. Navíc se poučíte z chyb do budoucna. Něco zajímavého zažijete.
 

Neanalyzujte

Věci, které se vám dějí, méně analyzujte a víc je dělejte, opravdu žijte. Chcete rozjet podnikání? Naučit se plést svetry nebo se konečně domluvit pořádně anglicky? Jděte do toho, potkáte nové, zajímavé lidi, něco se naučíte, splníte si sen a budete celkově mnohem pozitivněji naladěni. Tenhle koktejl vám přinese v životě změnu směrem ke štěstí. Pokud pojedete ve starých, smutných kolejích, nic se ve vašem životě nezmění.
 

Poslouchejte intuici

Cestu ke štěstí díky intuici potvrzuje vědecký výzkum. Téměř devadesát procent šťastných lidí poslechlo svůj vnitřní hlas při výběru partnera. U osmdesáti procent lidí hrála intuice zásadní roli při výběru zaměstnání. A intuice není žádná náhoda ani kouzlo. O intuici se často jedná, pokud jste něco zažili nebo viděli a vaše tělo či mozek si vytvořily jakýsi vzorec, což si vy ale neuvědomujete. Je to tedy vaše jakási nevědomá expertíza a té se vyplatí občas uvěřit.
 

Očekávejte světlé zítřky

Jednoduché pravidlo: buďte optimista. Pokud vidíte sklenici z půlky plnou, a nikoliv poloprázdnou, jdete štěstí vyloženě naproti. Optimisté využívají příležitostí, radují se z maličkostí a očekávají, že věci dobře dopadnou. Mezi výherci Sportky je řada těch, kteří řekli, že už když si šli vsadit, věděli, že vyhrají. A opravdu vyhráli.

Pokud nejste naturelem veselá kopa, zkuste se přemluvit a zahodit pesimismus.  „Ve výzkumu se prokázalo, že síla víry ve štěstí zlepšila výkony lidí ve fyzických výkonech, třeba v golfu. Zlepšily se ale také mentální paměťové schopnosti,,“ potvrzuje svou teorii profesor Wiseman.  Výzkumnicí tvrdí, že i když život občas plyne nečekaně, určitý pocit kontroly svého osudu je neskutečně mocný pomocník. Platí to i v situacích, kdy kontrolou zrovna nevládnete.

A co z toho vyplývá? Věřte na šťastné symboly, pověry, cokoliv, co vás naladí optimisticky. A přehánějte to se sebedůvěrou – zvyšuje to vaši produktivitu.
 

Přetočte smůlu ve štěstí

Pokud se vám zrovna něco nepodaří, což se stane samozřejmě naprosto každému, nelamentujte. Mělo to jistě svůj důvod a vy se díky tomu naučíte, jak to udělat lépe.
Šťastlivci i na smolném dni najdou nějaký pozitivní moment. Šťastní lidé jsou přesvědčeni, že osud pracuje v jejich prospěch. Šťastní lidé dělají konstruktivní rozhodnutí, aby se před smůlou ochránili.

Proto až si půjdete pro svůj tiket do loterie, vezměte si svůj symbol štěstí a držte ho v ruce, až si o něj budete říkat prodavačce. Vyzkoušet můžete třeba Sportku, v jejímž Superjackpotu se teď hraje o královských 247,2 milionu korun. Nejbližší místo, kde si vstupenku do nedělního slosování pořídíte, najdete na mapě na tomto odkazu.

Přečtěte si také