Budoucnost dopravy je bezemisní. Španělé se budou přepravovat luxusními vzducholoděmi

Budoucnost dopravy přinese revoluci v podobě vzducholodí, které vyletí nad Španělskem. Nová forma přepravy bude nejen ekologická, ale také zcela odlišná od současných letadel. Ačkoli nabízí pomalejší tempo letu, pasažéři budou mít více času na relaxaci a obdivování okolního výhledu.

Přečtěte si také: Miluje Sportku, nejvyšší výhru mu ale přinesl Sazka klub. Pan Petr je bohatší o 100 000 Kč


Španělská letecká společnost Air Nostrum plánuje již od roku 2026 nasadit deset vzducholodí pro přepravu pasažérů. Nový dopravní prostředek slibuje výrazné snížení emisí ve srovnání s tradičními letadly.
 

Vyhlídkové lety bez emisí


Vzducholodě budou schopné pojmout až sto cestujících a doletět na vzdálenost až 400 kilometrů. Jejich maximální rychlost však činí pouhých 129 kilometrů za hodinu, což je nevyhnutelný kompromis za bezemisní provoz. Výrobce však uvádí, že nasazení těchto deseti vzducholodí by mohlo snížit emise aerolinek až o 90 %.

A jak to celé funguje? Vyhlídkové přemisťovadlo je heliem a pohání jej elektřina. V porovnání s běžnými letadly je mnohem prostornější, což slibuje pasažérům větší komfort i tolik diskutované místo na nohy.
 

Miliardová cena


Zážitek z letu umocňují velká prosklená okna, která zaručují úchvatný výhled. Cena však není zanedbatelná a dosahuje až jedné miliardy korun.

V současné době je létání vzducholoděmi omezeno na oblast Španělska. Nicméně není problém si představit budoucnost, ve které bude létání mezi městy jako Liverpool, Oslo a Stockholm běžnou praxí. Vzducholodě totiž nepotřebují přistávací dráhy, umí vzletět a přistát na jednom místě.
 

Užijte si díky Eurojackpotu výlety vzducholodí i vy


Chtěli byste si vzducholodě ve Španělsku vyzkoušet třeba s přáteli nebo celou rodinou? Nenechte si ujít šanci a klikněte si pro svoji vstupenku do dnešního slosování Eurojackpotu. 

Usměje-li se na vás štěstí, můžete si nad státem ležícím na Pyrenejském poloostrově létat klidně každý týden. 

Autor fotografií: Hybrid Air Vehicles.

Přečtěte si také