Aukce o největšího triceratopse světa brzy začne: Váš může být za 38 milionů

Kdo z nás v dětství nemiloval dinosaury? Tahle majestátní stvoření jsou stále do jisté míry opředená tajemstvím, občas se ale objeví něco, co jejich život zase o kousek poodhalí. V poslední letech to byl třeba nález kosterních pozůstatků Velkého Johna, v angličtině známého pod jménem Big John.

Přečtěte si také: Náhodný tip ve Sportce přinesl třicátníkovi přes 20 milionů korun. „Ještě pořád jsem v šoku!“


Velký John si před více než 66 miliony let razil cestu přes tehdejší ostrovní kontinent Laramidie, který se táhl od dnešní Aljašky až po Mexiko. Paleontologové našli první kosti v květnu 2014 v americké Jižní Dakotě a během následujících měsíců postupně odhalovali i zbytky těla.
 

Mistrovské dílo přírody

Celkem se jim podařilo odhalit více než 200 kostí, tedy 60 % jeho kostry a 75 % lebky. A žádný drobek to rozhodně nebyl. Jen samotná lebka měří dva metry na výšku, více než dva a půl metru na délku a váží přes 700 kilogramů. Délka celé kostry je pak osm metrů.

„Je to mistrovské dílo. Lebky triceraptorů už jsme našli, ale jen pár jich bylo takhle zachovalých,“ chválil si nález paleontolog Iacopo Briano, který na rekonstrukci Velkého Johna dohlížel. Podle něj je Johnova kostra o pět až deset procent větší než u jeho dříve nalezených příbuzných.
 

Koupě za desítky milionů

Cesta tohoto dinosaura tím ani zdaleka nekončí. K vidění bude od 16. září do 15. října, a 21. října začne v pařížské aukční síni Drouot dražba.

Poptávka po podobných fosiliích je stále velká. Například loni v říjnu se vzácná kostra allosaura, jednoho z nejstarších dinosaurů vůbec, prodala za 3 miliony eur, respektive 76 milionů korun. Výsledná částka tak původní odhad překonala rovnou dvojnásobně.
 

Zájemci mezi mladými

Vedoucí dražby Alexandre Giquello odhaduje, že o Johna bude soupeřit přinejmenším deset zájemců a kupní cena se vyšplhá k 1,5 milionu eur, tedy zhruba 38 milionům korun.

„Při každé aukci vídáme nové tváře. Bývají to majitelé nejrůznějších podniků, kteří chtějí přilákat nové zákazníky, najdou se mezi nimi ovšem i lidé s vášní pro vědu a paleontologii. Většinou je to mladší generace, co vyrostla na Jurském Parku a pravěk miluje,“ prozradil Giquello.

Velký zájem ze strany movité veřejnosti je však poněkud problematický pro muzea a výzkumná centra, jimž na dražbu chybí finanční prostředky.
 

Může být i váš!

A teď si představte, jak tenhle Velký John stojí na vaší zahradě a sousedi jen kulí oči! Je to hezká představa? Pokud vám to zítra vyjde ve Sportce, i při výhře dražby tohoto triceraptopse vám ještě spousta milionů zbude - v Superjackpotu je právě fantastických 136,1 milionu korun.

Klikněte si pro vstupenku do slosování na tento odkaz.

Autor fotografie: Alexandre Giquello, Drouot.

Přečtěte si také