5 triků, jak vyjít vítězně z každé hádky

Konečně to přišlo a vy jste vyhráli ve Sportce. Nebo jste si setřeli dechberoucí částku na losu. Krom velké radosti ale často přicházejí i konflikty. Asi naštvete sousedy a příbuzní budou s jistotou vědět, za co byste svoji výhru měli utratit. A bude to samozřejmě něco úplně jiného, než po čem toužíte vy. Proto se vám bude hodit pět triků, jak vyhrát každý konflikt.

1. Nesnažte se vyhrát za každou cenu

Pokud zásadně nesouhlasíte s opačným názorem, není to ještě důvod ke rvačce. Mějte na paměti, že čím víc budete druhého člověka tlačit do kouta, tím víc se bude bránit a nejspíš danou situaci nevyřešíte. Pokud se dostanete do patové situace, zkuste dát svému „protivníkovi“ třeba los. Kdo ví, možná bude vašim dlužníkem a z výhry vám i něco koupí.
 

2. Používejte otevřené otázky

To znamená takové otázky, které nebudou toho druhého navádět k odpovědi, jakou chcete vy slyšet. Třeba: „Kdybys vyhrál jackpot, co bys ve svém životě změnil?“ A ne: „Kdybys vyhrál jackpot, dáš mi sto tisíc? Víš, že se nemám nejlíp.“
 

3. Buďte slušní

Argumentace některých lidí není často racionální. Je dobré respektovat druhé lidi, i když vám přijdou jejich názory doslova směšné. „Zejména lidé s nižším sebevědomím bývají citliví na to, když zpochybňujete jejich názory,“ říká Peter Ditto, profesor psychologie na univerzitě v Kalifornii. Pokud vás někdo bude odrazovat od sázení, stačí mu slušně říct, že si tak zpříjemňujete všední dny a že loterie je především o zábavě.
 

4. Opírejte svá tvrzení o fakta

Předchozí situaci můžete třeba doložit tvrzením, že loni padlo u Sazky průměrně 100 tisíc výher denně. V Česku také každý týden přibývá hned 5 nových milionářů s tím, že Sazka za rok 2017 vyplatila výhercům úctyhodných 35 milionů výher.
 

5. Vyprávějte příběhy

Čísla jsou jedna věc, ale konkrétní příklady lidí, kteří vyhráli, jsou vždycky nejvýmluvnější. V Česku zákon zakazuje zveřejňovat jména výherců, ale pro řadu nových loterijních multimilionářů můžete jít do zahraničí. Na našem blogu jich najdete stovky. 
 

Přečtěte si také: Irský fotbalista vyhrál milion eur  

Nejsilnější příběh, který budete moct vyprávět, je samozřejmě ten váš. Jenže kdo nehraje, ten nevyhraje. Už máte svůj tiket na nejbližší slosování Sportky? Pokud ne, vsadit si můžete i online na tomto odkazu. Hodně štěstí! 

Foto: Matheus Ferrero, Unsplash

Přečtěte si také