Značce automobilů Mercedes je 120 let. Jediná na světě nese dívčí jméno

Před 120 lety se jméno teprve jedenáctileté dívky stalo ztělesněním osobitých automobilů a také názvem první luxusní automobilové značky na světě. V roce 1900 se společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft rozhodla nazvat své automobily Mercédès, a to na návrh Emila Jellineka, rakousko-uherského obchodníka, jehož předci pocházeli z Čech a Moravy.

Přečtěte si také: Instalatér vyhrál Porsche a prodal ho. Dva dny nato vyhrál další auto


Melodicky znějící španělské dívčí jméno Mercedes se poprvé objevilo s představením vozu Mercedes 35 hp. Jednalo se o závodní vůz a jak už název napovídá, měl 35 koňských sil. Na svoji dobu to byl skutečně vysoký výkon.

S návrhem názvu přišel v roce 1900 Emil Jellinek, rakousko-uherský obchodník, jehož předci pocházeli z Čech a Moravy – konkrétně to byl jeho otec, který se narodil v Drslavicích u Uherského Hradiště. Jellinek, který žil tou dobou v Nice a byl mimo jiné významným prodejcem vozů Daimler, navrhl pojmenovat nový model, od kterého si hodně sliboval, po své dceři. 
 

Symbol luxusu

Závodní vůz poprvé okusil terénu během závodů v Nice na jaře roku 1901 a okamžitě se stal v mladém motoristickém světě senzací. Jeho konstruktéři se totiž oprostili od dosavadního trendu automobilů kočárového typu a představili zcela novou konstrukci i vzhled.

Od tohoto okamžiku zdobil stylizovaný nápis „Mercédès“ chladič osobních vozů firmy Daimler. Název byl registrován jako ochranná známka 23. června 1902 a jeho právní ochrana vstoupila v platnost 26. září 1902. Tím se název značky – která se na Mercedes-Benz změnila po spojení společností Daimler a Benz v červnu 1926 – stal synonymem luxusu a technických inovací. 
 
 

Jediná automobilová značka s ženským jménem

Mercedes-Benz je dodnes jedinou značkou v automobilovém odvětví, která nese ženské jméno. „Ženy jako Mercédès Jellineková nebo Bertha Benzová od samého začátku přispěly k úspěšnému příběhu značky Mercedes-Benz,“ říká Bettina Fetzerová, vedoucí marketingu ve společnosti Mercedes-Benz AG.

Mercedes-Benz je od roku 2016 nejhodnotnější prémiovou automobilovou značkou na světě a její hodnota stále roste. V roce 2019 prodala téměř 2,4 milionu osobních automobilů a více než 438 tisíc lehkých užitkových vozidel.
 

Nové auto?

Líbí se vám vozy značky Mercedes? Nové modely vyjdou i na několik milionů korun, což není zrovna málo. S průměrným platem byste na ně vydělávali téměř celý život… Proč tedy nezkusit štěstí třeba zítra ve Sportce? V Superjackpotu je právě 47,3 milionu korun, a když ho trefíte, může vám před domem stát třeba celá flotila značky Mercedes.

Zajistěte si tiket pohodlně online na tomto odkazu.

Autor fotografií: Mercedes-Benz.

Přečtěte si také