Víte, že ukrytý hrášek nosí štěstí? Pověry a zvyky na Nový rok

Nějaké tradice asi dodržujeme všichni. Čočka k jídlu na Nový rok, aby se vás držely peníze, patří mezi ty klasické. Ale víte, že se nemá jíst pták, aby neuletělo štěstí? Nabízíme přehled i těch méně tradičních zvyklostí.

Jak na nový, tak po celý

Nejčastěji asi můžeme slyšet pověru, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Historicky se zkrátka věřilo, že to, co se stane prvního ledna, bude mít vliv na dalších dvanáct měsíců.
 

Přečtěte si také: Neuvěřitelné štěstí! Sportku si vsadila poprvé, hned vyhrála přes 7 milionů


Proto se doporučovalo, aby se lidé pokusili vyvarovat hádkám a nepříjemným náladám či mrzutostem. Zkrátka zkuste se usmát na svět, protože pokud tahle pověra funguje, čeká vás milý a vysmátý rok.
 

Pozor na peníze

První den v roce je prý dobré mít u sebe více peněz, pak totiž člověk nemusí mít obavy, že by se ho v celém roce peníze nedržely. Dnes už možná neplatí, že byste museli chodit s krejcary po kapsách, ale nějaký ten peníz v bance by mohl fungovat. Pozor ale na půjčování peněz, to by pak znamenalo, že vás bude celý rok někdo o poctivě vydělané peníze obírat.
 

S domácími pracemi opatrně

Pohlídejte si i domácí práce, například věšet prádlo by se nemělo, aby se hospodyně neusoužila. Ani nic raději nevynášejte z domu, protože vynášet něco každý den v roce by vás pak mohlo zrujnovat. Zkontrolujte si i zásoby ve špajzu, aby vám celý rok nechyběla mouka, cukr, sůl nebo kus dobrého masa v lednici.
 

Nový rok na talíři

Čočka k obědu prvního ledna, to je v Česku hodně rozšířená zvyklost. Jíme ji proto, aby se nás držely v novém roce peníze. Pokud čočku nemáte rádi, volte jiné jídlo, které má mnoho malých částeček, stejně prý funguje i rýže, tarhoňa, kroupy nebo nakrájené maso na malinké kousíčky. Platí tu, že čím více kousíčků, tím více by se vás měly držet korunky.
 

Vepřové ano, drůbež ne

Pro fajnšmekry doporučujeme vyzkoušet na novoroční menu přidat prasečí rypáček, protože prase je symbolem štěstí a rypáček ho prý reperezentuje.

Na co si ale dejte opravdu pozor, aby se vám na talíři neobjevila žádná drůbež. Kus masa ze slepice, husy, kachny nebo kuřete by pak mohlo mít na svědomí to, že vám uletí z domu štěstí.
Ukrytý hrášek značí štěstí

Co bývá docela dobrou rodinnou zábavou je zapečený hrášek do novoročního dortu nebo moučníku. Hospodyňky dříve zapekly do vánočky hrachové zrnko a kdo ve svém kousku našel hrách, byl v příštím roce dítětem štěstěny.

Od dnešních zaměstnaných žen asi nebudeme chtít, aby pekly po Vánocích znova vánočku, ale dát kousek hrášku do dezertu je docela milá tradice. Bohužel se někdy může stát, že šťastlivec si ani nevšimne a hrášek sní, tak pozor, až budete na Nový rok mlsat.

Na tom, jaký bude nový rok, měl dle tradice svůj díl i den v týdnu. Letos nás čeká první novoroční den ve středu. Dle pranostik půjde o příznivý rok, kdy bude dostatek vína, ale málo medu.
 

Do roku 2020 jako milionář?

Jsme si jisti, že by se nikdo z nás nezlobil, kdyby vstoupil do nového roku jako milionář. Proto pro vás máme jeden tip na jednu tradici, kterou můžete ve vaší rodině odstartovat - vsaďte si na Silvestra Sportku.

Vezmeme-li v úvahu, že jak na Nový rok, tak po celý rok, takovou výhru byste mohli ocenit. Zkuste si ale celý ten proces náležitě užít. Vyberte si, kde si vsadíte, vymyslete čísla třeba s celou rodinou, udělejte si z toho pěkný rituál.

Pak už jen doma s tlustými ponožkami na nohou můžete s ostatními členy rodiny sledovat slosování, které připadá hned na 1. ledna. A jestli nevíte, kam si pro svůj tiket zajít, nejbližší prodejnu s terminálem Sazky najdete na mapě na tomto odkazu.

Přečtěte si také