V největší loterii světa, vánoční El Gordo si můžete zahrát o 61 miliard

Hrají ji spolu celé rodiny, kolektivy v práci, ale i vesnice nebo návštěvníci kaváren a barů. Poprvé se losovala už před více než 200 lety a každý rok před Vánoci z ní šílí celé Španělsko. Proto jsme se vypravili přímo do hlavního města Madridu, abychom si o tomto fenoménu popovídali se skutečnými hráči.

Přečtěte si také: Lenka v Británii našla nejdřív lásku, pak v loterii vyhrála 3 miliardy


Je konec listopadu a hlavní město Španělska už vyšpekrovala vánoční výzdoba. Na hlavním náměstí Plaza Mayor právě začaly vánoční trhy, ty ale naším cílem nejsou. Tím jsou úzké uličky starého Madridu, kde se psala historie nejen tohoto města, ale také celého Španělska. Právě tady začala například revoluce proti okupaci napoleonských vojsk, jak nám v jedné z mnoha malebných hospůdek prozrazuje Iñigo, manažer personalistiky španělské banky Bankia.
 

Loterie, stará dvě století

Krátce poté, co se odvážní Madriďané roku 1808 vzbouřili proti francouzským vojákům, vzniká také nejstarší novodobá loterie světa. První losování hry Loteria de Navidad, tedy Vánoční loterie, proběhlo už v roce 1812. Od té doby se vypracovala na nejpopulárnější loterii na světě - hraje ji 9 z 10 Španělů a také 30 milionů lidí po celém světě.

Hráči jí s láskou přezdívají El Gordo, tedy Tlouštík, což je výraz, který v zemi označuje jackpot. A ten je každoročně skutečně vypasený: letos se hraje o 2,4 miliardy eur, v přepočtu 61 miliard korun.
 

Podívejte se na dojemnou reklamu na El Gordo, která je prý natočena podle skutečných udáslostí


„Hlavní výhra sice není tak vysoká jako v jiných loteriích, El Gordo je ale oblíbená hlavně proto, že vyhrává opravdu vysoký počet sázejících,” konstatuje Iñigo. A má pravdu v obou bodech: hlavní výhra je sice „jen” 4 miliony eur, tedy 102 milionů korun, zato je tu ale fantastická výherní pravděpodobnost hned 15 %.
 

Díky El Gordo už nemusí pracovat

Výherce, který bral jednu z hlavních cen, zná IT manažer z letecké společnosti Iberia, padesátník Palas. Jeho kamarád před lety vyhrál tolik peněz, že už do konce života nemusí pracovat. „Jméno bych si radši nechal pro sebe, ale jde o správného chlapa, který bydlí nedaleko,” tajemně se usmívá Palas.

„Celý život zachraňoval životy jako hasič, jeho život ale změnila hlavně výhra milionů eur. Má krásný nový dům, koupil si nové auto a zaopatřil členy své rodiny. Dál ale chodí do práce, i když už v hasičské zbrojnici tráví svůj čas spíš proto, že ho to baví, než aby potřeboval výplatu,” dává do soukromí loterního milionáře nahlédnout Palas.
 

Je výjimečná, protože spojuje lidi

Jak upozorňuje Iñigo, El Gordo není jen tak obyčejná loterie. „Lotería de Navidad se hraje úplně jinak než ostatní číselné hry. Vsazeno máme například s kolegy v bance, ale i v oblíbené kavárně,” pokračuje usměvavý personalista ve vyprávění. „To nejkrásnější na El Gordo je, že spojuje lidi - spolu si vsadí, spolu sledují losování a společně také můžou vyhrát.”

I my jsme si spolu s Iñigem a učitelkou angličtiny Lenkou jeden tiket do loterie El Gordo koupili. Na slosování, které proběhne 22. prosince a přenášet ho budou snad úplně všechny televize a rádia, už ale ve Španělsku bohužel nebudeme. Proto jen zbývá doufat, že se s ostatníma dvěma sázejícími znovu setkáme, až si půjdeme převzít výhru. Přesně tak, jak jsme si slíbili.
 

Skvělá výherní pravděpodobnost? Zkuste Vánoční zlatou rybku

Speciální vánoční loterie se u nás bohužel nekoná, Sazka ale pro hráče také připravila jednu specialitu, kde vyhrává skoro úplně každý. Jde o los Vánoční zlatá rybka, kde si vy nebo obdarovaní můžou setřít 8 milionů korun, vozy Kodiaq, Octavii nebo Rapid anebo pohádkovou dovolenou.

Vánoční zlatou rybku navíc seženete na tisícovkách míst po celé republice. To nejbližší najdete na mapě na tomto odkazu.

Autor fotografie: Agentura Leo & Burnett.

Přečtěte si také