Rychlost puku i skvělý nároďák. 6 zajímavostí (nejen) o českém hokeji
Jde o jeden z nejrychlejších sportů vůbec a Češi ho doslova milují. Protože se teď nikdo z nás kvůli mistrovství světa nemůže odlepit od obrazovek, přinášíme šest zajímavostí o tomto sportu, kterými třeba pobavíte své přátele, až se budete na příští zápas dívat společně.

Nepřekonatelní Kanaďani

Při olympijských hrách v roce 1930 byl kanadský tým označen za natolik dobrý, že byl osvobozen od všech rozřazovacích zápasů. Kanada tak rovnou přijela až na finále, které mělo určit vítěze. Ano. Hokejisté ze země javorového sirupu vyhráli.
 

Čeští premianti

Ač se řadíme k jednomu z nejmenších států světa, lední hokej je sport, kde toho můžeme nabídnout víc než dost. Jsme například jedinou zemí, která vyhrála titul mistra světa hned třikrát po sobě.

Byli jsme také vůbec první, kdo získal šest zlatých medailí na mistrovství světa a dodnes nás předběhla jen Kanada, která má celkem sedm titulů. My jsme na mistrovství světa naposledy vyhráli v Německu v roce 2010.
 

Puk, nebo koblížek?

Průměr puku jsou tři palce, tedy 76,2 milimetrů. Před zápasem putují kotouče do mrazáku, aby poté na ledě příliš neskákaly. Ten vůbec první kotouč byl použit při utkání už v 19. století a traduje se, že se tehdy nevyráběl z pryže; hráčům musely postačit obyčejné kravské koblihy.
 

Rychlejší než vítr

Puk na ledě může dosáhnout rychlosti víc než 240 kilometrů v hodině, toho ale zatím svým úderem žádný hráč nedosáhl. Za rekordmana se dlouho považoval Boby Hull, který v 60. letech minulého století dosáhl na rychlost 190 kilometrů.

 

Tip: Příliš dlouhá reklamní přestávka? Setřete si eLos Buly pro všechny fanoušky a vyhrajte 1 000 000 Kč!

 


Pak se ale ukázalo, že při měření nebyla použita správná metodika, a tak o prvenství přišel. V Guinnessově knize je místo něj zapsán rekord ruského hráče Denise Kulyashe z roku 2011, který puk vystřelil rychlostí 177,5 kilometrů v hodině.
 

Tvrdý sport

Hokej je jedním z nejrychlejších sportů na světě, kdy se sportovci při zápasu pořádně zapotí. Během utkání každý z nich zhubne od dvou do tří a půl kilogramu a na bruslích se také jaksepatří projede.

Brankáři absolvují jen asi dva kilometry a obránci ujedou mezi šesti a sedmi kilometry. Nejtěžší to ale mají ti, co jsou ve středovém pásmu: v jednom zápasu je to i devět kilometrů. Ani jedna skupina hráčů na ledě ale nemá na ty na trávě. Fotbalisté totiž během utkání uběhnou i víc než jedenáct kilometrů.
 

První vyhrání z kapsy vyhání

Velmi zajímavá situace se stala při kvalifikačním utkání na olympijské hry v roce 2010. Slovenský ženský hokejový tým tehdy porazil Bulharky drtivým skóre 82 : 0. Ve Vancouveru se jim ale tenhle obří kanár vrátil i s úroky. Proti Kanaďankám totiž Slovenky prohrály 18 : 0.

Jak letos mistrovství světa v hokeji dopadne, je zatím ve hvězdách, naše šance jsou ale přinejmenším velmi dobré. Máte svůj tip na vítěze? Vsaďte si na něj u Sazkabetu a třeba vám slovenské mistrovství přinese královskou výhru! Vsaďte si na MS v hokeji na tomto odkazu.

Přečtěte si také