Roztomilý maskot, velkolepé stadiony a ženský hokej. Co jste o hrách v Pekingu nevěděli?

Českou republiku bude na hrách s pěti kruhy reprezentovat 113 sportovců a sportovkyň. Sazka jako hrdý generální partner Českého olympijského týmu bude sledovat jejich výsledky a přinášet mnohé zajímavosti. Věděli jste třeba, jaké mají letošní hry maskota?

Zahájení

I přesto, že je slavnostní zahájení olympijských her stanoveno na 4. února, samotné soutěžení započalo už o dva dny dříve, a to prvními koly v curlingu. Do Pekingu se sjede 2 892 soutěžících z celého světa a během sedmnácti dní budou bojovat o jednu ze 109 medailí.
 

Přečtěte si také: Zapojte se do soutěže o 7 setů parádního olympijského oblečení!


Z českých sportovců a sportovkyň získalo nominaci dohromady 113 lidí. Půjde tak o dosud nejpočetnější českou výpravu v historii zimních olympijských her.
 

České prvenství

Vůbec poprvé se na hrách představí čeští curleři, hokejistky či skokanky na lyžích. Zastoupení bude Česko mít v každém z patnácti olympijských sportů. Zatímco hokejisty na olympiádě – po legendárním vítězství v Naganu v roce 1998 – sledují i nesportovní fanoušci, hokejistky nejsou až tak v hledáčku. Ženy s hokejkou by však letos mohly velmi překvapit, zatímco mužský tým příliš šancí na výhru nemá.
 

Peking zimní i letní

Více než dvacetimilionový Peking se stane historicky prvním městem, které pořádá zimní i letní olympiádu. Již v roce 2008 Češi v Pekingu dokázali vybojovat cenné kovy, ty nejcennější si odvezli Kateřina Emmons, Barbora Špotáková a David Kostelecký.
 

Velkolepé stadiony

Právě druhé hostování olympiády přineslo Pekingu řadu výhod. Jednou z nich jsou již vybudované stadiony, které mohou pořadatelé znovu využít. Čína si navíc potrpí na netradiční designy. Národní stadion připomíná ptačí hnízdo, Národní plavecké centrum zase kostku vody.

Ne všechny sporty se však budou konat v Pekingu. Například klasické lyžování, biatlon, skoky na lyžích nebo třeba snowboarding budou organizovány v horských oblastech a přilehlých centrech. Závodníci se však budou muset smířit s umělým sněhem. Zasněžování svahů probíhá už od prosince.
 

Nové letiště i silniční pruhy

Kvůli vzdálenosti olympijských center od Pekingu nechala čínská vláda vybudovat speciální rychlodráhu, na níž budou vlaky jezdit rychlostí až 350 kilometrů za hodinu. Kromě toho bylo vybudováno i druhé letiště, nové silnice a na nich dokonce speciální jízdní pruhy pro zimní olympijské hry.
 

Roboti a maskot

Stejně jako jiné olympijské hry i ty letošní mají svého maskota. Je jím panda se jménem Bing Dwen Dwen, což ve volném překladu znamená „Dítě ledu“. Jeho podoba byla vybrána z více než 5 tisíc předložených návrhů. Kromě pobíhající pandy si na hrách můžete všimnout i všudypřítomných robotů. Budou desinfikovat podlahy a ruce přítomných účastníků.

Další zajímavosti o zimních olympijských se dočtete na stránkách Fandi se Sazkou. Najdete tam mimo jiné i vzkazy našich olympioniků či nejlepší olympijské příběhy.

Autor úvodní fotografie: YouTube.

Přečtěte si také