Profesionální esport nejde dělat bez dobré fyzičky

Aby mohl hráč podávat nejlepší výkony, nestačí, aby seděl za počítačem a hrál. Úspěch závisí na psychické, ale rovněž na fyzické pohodě. Profesionální hráči z týmu BRUTE proto mají k dispozici odborníka na trénink i kvalitní jídelníček.

Přečtěte si také: Kyberšikana? Běžná věc. Hlavně nemlčet


U počítače stráví hráč týmu BRUTE v průměru osm hodin denně. Tedy stejně tak dlouho jako většina profesí spojená s kancelářskou prací u počítače. „Hráči potřebují jednak individuální trénink zaměřený na míření, přesnost. Pak se trénuje také s týmem, kdy se piluje strategie a komunikace. V sezóně se hraje až pět ligových zápasů týdně. Jeden zápas trvá dle formátu hry hodinu, ale i dvě a půl hodiny,“ popisuje běžný režim hráčů Tomáš Müller, CEO týmu BRUTE. Esportový tým BRUTE hraje nejvyšší profesionální ligu ve střílečce Counter-Strike: Global Offensive.
 

Trenér i kvalitní jídelníček

Je tedy jasné, že dlouhodobé sezení u počítače by mohlo hráčům přinést mnoho zdravotních problémů. Hráčům proto s fyzickou formou a kvalitním jídelníčkem pomáhá fitness trenér.

„Být ve formě je pro kluky důležité z několika důvodů. Jednak se vyvarují problémům s bederní páteří, jejíž svalstvo neustálým sezením u počítače ubývá, a jednak si u cvičení psychicky odpočinou a tělo se prokrví, takže to přinese více energie a celkově větší chuť na hru samotnou, což povede k lepším výsledkům,“ říká trenér týmu Dominik Trkan.

S dobrou kondicí jde ruku v ruce i stravovací režim. „Pokud si před tréninkem kluci dají pizzu, tak bude jejich tělo zaneprázdněné trávením a ostatní procesy v těle budou mít nižší prioritu. Dojde tedy k poklesu energie, budou mít pomalejší postřehy než by tomu bylo při lehce stravitelnější variantě jídla,“ dodává trenér, který hráčům sestavil tréninkový plán i jídelníček.
 

Pravidelný pohyb je základ


Aktuálně jsou však hráči také kvůli koronavirové situaci odkázaní na individuální fyzický trénink. „Plán od trenéra dodržuji, jsou to různé cviky celého těla, hlavně na zpevnění středu těla a zad. Hraji fotbal a chodím třikrát týdně do posilovny a se pak ještě doma vždycky protáhnu. Každý den také chodím ven na procházky. Procházka pro mě znamená osvobození od sezení za počítačem,“ vypráví profesionální hráč týmu BRUTE Karel Královec alias Fredi.

Podle něj je znát hlavně na psychice, když je člověk fyzicky fit. „Dokážu se víc soustředit a delší dobu jsem klidnější při hraní. Nedokážu si představit, že bych jen seděl za počítačem a neměl pohyb. A taky člověk líp vypadá na fotkách,“ směje se Karel, který spolu s dalšími hráči sdílí sportovní aktivity na sociálních sítích. „Jeden náš týmový hráč dokonce streamuje videa se cvičením na YouTube. I sdílení s ostatními může sloužit jako dobrá motivace,“ dodává.
 

Nejohroženější jsou záda

Také společnost Sazka vnímá fyzickou aktivitu jako nedílnou součást přípravy profesionálních hráčů na zápasy a turnaje. „Je důležité, aby hráči kompenzovali hodiny u počítače pohybem, ať již pro vyčištění hlavy nebo také pro zpevnění částí těla, která člověk při sezení za počítačem namáhá. V Sazce jsme blízko i sportovcům z řad olympioniků, pro které je sport denním chlebem, a jsme rádi, že prvky z této průpravy pronikají i do řad esport hráčů,“ komentuje Vojtěch Pres ze Sazka Esport.

Tým BRUTE plánuje v nejbližší době spolupracovat rovněž s fyzioterapeutickým studiem, od kterého očekává tipy na správné sezení nebo vhodná doporučení na cviky na záda, která sezením trpí nejvíce. Mezi další plánované aktivity pak budou patřit videa s hráči, kteří budou zdravě vařit, nebo pohybové výzvy, kdy bude muset celý tým včetně managementu splnit zadaný úkol, jako je třeba počet kroků za den.

Přečtěte si také