Poškrábu vaše auto. Zn. Nejlépe na světě!

Hanku Robinsonovi z Phoenixu v Arizoně ale lidé dokonce platí za to, aby poškrábal právě jejich auto. Hank je totiž umělec, a designovým vyškrabáváním karoserií a nejrůznějších autodílů se živí.

Přečtěte si také: Šance Sportky přihrála mladé Češce vlastní bydlení


Poprvé použil auto místo plátna, když Ford v roce 2016 přišel s hliníkovým modelem F-150. Od té doby přibyly stovky dalších děl včetně ráfků, přívěsů, nebo výfuků.
 

Jako vizitka posloužil Ford

Obrovský Ford F-150 mu ale byl málo, a tak sáhl i po modelu F-250 a stvořil dílo, díky kterému se proslavil na celém světě a který pojmenoval Aluminati. „Tohle auto jsem schopen používat jako vizitku. Je tam všechno, všechny možné styly gravírování,“ říká Hank Robinson, který je zároveň válečným veteránem.

Prošel zahraničními misemi v Iráku, Afghánistánu nebo v Kosovu. Svou první rytinu nazval Freedom Blues, tedy Smutnění po svobodě, protože chtěl vzdát hold všem těm, kteří v armádě sloužili a obětovali se pro vlast. „Chtěl jsem se poklonit nové generaci válečníků. V několika stovkách  drobných rytin jsem zachytil i naše zážitky a zkušenosti z války, celý proces byl vlastně úžasný zážitek,“ popisuje Hank. Práce mu dohromady zabrala asi 900 hodin.

Estetikou jsou vzory na autech podobné i Hankově osobní karoserii. Jeho paže totiž zdobí bezpočet tetování, mezi kterými je skoro problém najít odstín původní kůže. A podobné to je i s ozdobenými auty. Není často ani poznat, jakou barvu vůz původně měl.
 

Auto ozdobil i rockerovi Kid Rockovi

Mezi jeho klienty patří řada celebrit. Jako třeba kapela Dirty Heads, Death Punch nebo Tech N9ne. Rapper Robert James Ritchie zvaný Kid Rock si od něj nechal umělecky poškrábat svůj Cadillac.

Při gravírování jde o každý detail. Motiv vzniká na papíře, a až když je dokonalý, přenese ho Hank ve správném měřítku přímo na auto pomocí speciálního diamantového pera. Pak teprve začíná s rytím. Auta neškrábe korunou nebo klíčem jako nějaký amatér. Jeho nástroj se trochu podobá tomu, co používají zubaři. A je přesný na milimetr. I zvuk vrtačky je mu ale příjemnější, než to, co prožil dříve. Proto stále spolupracuje s armádou, a zejména s nadací, která pomáhá válečným veteránům s posttraumatickou stresovou poruchou. Jeho díla se tak ve většině případů draží a výtěžek jde právě na charitu.

Poškrábat si auto od nejznámějšího umělce, který se tímto žánrem zabývá, něco stojí. Pokud ale vyhrajete ve Sportce, jsme si jisti, že nebudete chtít nic než to nejlepší. Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také