Pochvalte se a ukliďte si. 5 tipů, jak být šťastnější v práci

Pokud denně koukáte na hodinky a tlačíte očima hodinovou ručičku směrem dopředu, jen abyste už mohli skončit v práci, měli byste s tím začít něco dělat. 

Přečtěte si také: V roce 2020 vyhráli Češi u Sazky přes 8 miliard. Nejvyšší výhru nadělila Sportka


Štěstí a práce nejdou vždy ruku v ruce. Jenže ti, kteří se v zaměstnání cítí šťastní, srší energií a jsou mnohem více motivováni. A tím se zvyšuje i produktivita. Dobrá zpráva je, že se s nespokojeností s prací dá něco dělat.
 

Kontrolujte své úspěchy

Na konci každého pracovního dne si udělejte čas, i když to bude třeba jen pět minut, abyste si zapsali vše, čeho jste dosáhli za posledních osm hodin. „Vaši kolegové a nadřízení jsou příliš zaneprázdněni, aby si všimli vašich malých každodenních úspěchů, a tak se nebojte udělat to sami a užijte si na krátký okamžik ten pocit vítězství,“ říká motivační řečník a spisovatel William Arruda.

Tato krátká aktivita vám dodá impulz a dobrý pocit a posílí myšlenku, že jste byli produktivní. A nebojte se, pokud se jedná jen o drobné položky na vašem seznamu. Větší výhry se nedějí bez malých vítězství.
 

Připravte se na zítra

Trávíte volný čas přemýšlením nad obřím seznamem úkolů? Nosíte si práci domů a věčně ji řešíte ve svých myšlenkách? Nedělejte to! Než půjdete z práce domů, připravte se na zítřek. Nastiňte si hlavní pracovní cíl a jednotlivé úkoly, které potřebujete dokončit.

Dávejte si však reálné cíle! Potřebujete se před schůzku připravit? Vymezte si na to čas. Nejste schopni splnit všechny úkoly? Přesuňte některé na jiný den. Každý večer se budete cítit mnohem méně zatíženi a uvidíte, že i mnohem šťastnější.
 

Ukliďte ten binec

Asi vám nemusíme připomínat, kolik času v práci trávíte. Prohlédněte si dobře své pracovní místo. Měli byste si vytvořit prostředí, které uklidňuje a povznáší. Zbavte se krámů a haraburdí, které vás rozptylují, a zútulněte si kancelář. Ať se rozhodnete pro rodinnou fotografii, květinu či ocenění, na které jste hrdí, obklopujte se zkrátka věcmi, které váš těší.
 

Věřte, že to nejlepší vás teprve čeká

Naše mysl má tendenci násobit radost ze starých dobrých časů natolik, že přítomnost pak vypadá dosti bledě. To může bránit vaší víře, že to nejlepší je teprve před vámi. Nenechte se zmýlit a věřte tomu, že budoucnost si pro vás ještě několik skvělých zážitků přichystala.
 

Vlastnímu štěstí šéfujete jenom vy

Máte mnohem větší odpovědnost za to, jaký budete mít den, než si myslíte. Jistě, bude jich i pár takových, které budou stát za nic. Ale pokud jde o štěstí, musíte sami zjistit, co funguje právě na vás. Jakmile to budete vědět, všechno ostatní už většinou přijde samo.

V zaměstnání trávíme zhruba třetinu života. Proto je důležité být v práci spokojený. Čím spokojenější totiž budete, tím více se to i projeví na vaší produktivitě. A pokud byste ani po našich radách štěstí v pracovním životě stále nenacházeli, je tu ještě jeden tip na závěr.

Když si dneska večer vsadíte Sportku, můžete se už velmi brzy radovat z desítek milionů, které vám přistanou na kontě, a do práce už prostě chodit nemusíte. Radost by vám mohl udělat také Kodiaq, který je v tomto slosování připraven pro jednoho majitele plného tiketu.

Už vstupenku do slosování máte? Jestli ne, klikněte si pro ni na tento odkaz.

Autor úvodní fotografie: pxhere.com.

Přečtěte si také