Ohňostroje za stovky milionů korun. Nový rok v Dubaji

Tamní šejkové patří díky ropě k nejbohatším lidem světa a novoroční ohňostroj je pro ně otázkou prestiže. Podívejte se na dech beroucí videa z arabských oslav.
 

Podívaná hodná Guinnessovky (rok 2014)

Dubajský novoroční ohňostroj se stává největším v historii a byl zaspán do Guinnessovy knihy rekordů. Celá show trvala sice jen šest minut, ale přípravy na ni zabraly dlouhých šest měsíců. 

Do vzduchu bylo postupně vystřeleno půl milionu kusů pyrotechniky. A cena? Šest milionů dolarů, v přepočtu zhruba 140 milionů korun.
 

Petardy s doletem až 3 km do výšky (rok 2017) 

Loni se centrem ohňostroje stala nejvyšší budova světa, mrakodrap Burdž Chalífa. I tentokrát se bohatý emirát vyšvihl. 

Nebe ozářilo půl milionu ohňostrojových rachejtlí. Některé z nich vylétly do výšky tří kilometrů. 
 

Nejokázalejší laserová show všech dob (rok 2018)

Rachejtle z předešlých let způsobovaly požáry v okolních budovách, proto se emirát rozhodl tradiční ohňostroj zrušit a na oslavu příchodu roku 2018 přichystal unikátní laserovou show Light Up 2018. 

Desetiminutovou akci chystaly tři stovky expertů a zhruba stovka horolezců. Na vlastní oči show sledoval milion návštěvníků a 2,5 miliardy lidí v televizi. Akce opět skončila zápisem do Guinnessovy knihy rekordů za „největší světelnou a zvukovou show v jedné budově“. 

I na zítra je připravena velkolepá show, v té se ale už emirát vrací k tradičnímu ohňostroji a určitě se zase bude na co dívat. 

Ať už budete příchod nového roku slavit kdekoliv, redakce Sazka světa vám přeje mnoho štěstí (nejen při sázení) a zdraví. 

Přečtěte si také