Od deseti zaměstnanců ke 100 tisícům párů bot denně. Nejúspěšnější čeští podnikatelé (I. díl)

V čele žebříčku nejlepších českých podnikatelů stojí zlínský rodák a zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa. „Jednoznačně předběhl svou dobu. Proslul nejen originálními metodami výroby a obchodu, ale i tím, že vytvořil dílny, v nichž zaměstnanci mohli přispívat svými nápady,“ řekl k vítězi Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory, jež žebříček českých podnikatelů století sestavovala. Jaký byl Tomáš Baťa podnikatel?
 

Tomáš Baťa (1876–1932)

Zakladatel obuvnického impéria pocházel z rodiny s bohatou ševcovskou tradicí. Jeho předkové údajně šili boty již od 16. století. V roce 1894 se společně se starším bratrem Antonínem a sestrou Annou rozhodli osamostatnit a založili ve Zlíně vlastní obuvnický závod. Zaměstnávali asi deset dělníků.

Po roce fungování se společnost ocitala v dluzích. Baťa usoudil, že obuv z kůže je příliš drahá a spousta lidí si je nemůže dovolit. Boty z kůže se navíc šily poměrně dlouho, jeden pár až čtyři dny. Proto v továrně začali v roce 1897 vyrábět tzv. „baťovky“, výrazně levnější plátěné boty, které se brzy staly hitem. 

Úspěch baťovek umožnil firmě vybudovat první továrnu ve Zlíně. Byly v ní nejmodernější stroje a Baťovi také zvýšili počet zaměstnanců, v roce 1900 jich bylo nejméně sto.
 

Moderní řízení podniku

Baťa často navštěvoval zahraničí, aby okoukal moderní řízení podniku a organizaci práce. V podniku zavedl vysoce efektivní pásovou výrobu, mohutně investoval do propagace a své zaměstnance motivoval příslibem podílu na zisku. I díky tomu udělal Baťa během třicátých let ze své firmy největšího světového exportéra obuvi.

Pod heslem „Cena je diktátor“ drtil konkurenci, která s jeho nízkými cenami nedokázala držet krok. V době krize dokonce prodával boty za poloviční ceny, čímž si zcela podmanil český trh s obuví. Sice nevydělával mnoho na jednom páru, ale v množství, které produkoval, to znamenalo velmi slušný zisk.
 

100 tisíc párů bot denně

Na začátku třicátých let produkovaly Baťovy závody neskutečných sto tisíc párů obuvi denně. V této době se také rodinný podnik změnil na akciovou společnost a Baťa začal zakládat továrny po celém světě, například v Německu, Anglii, Polsku, Švýcarsku, Spojených státech či dokonce v Indii.

Jeho život skončil nešťastně – v roce 1932 nastoupil do malého letadla Junkers, které se zřítilo v husté mlze u Otrokovic, když mířil do Švýcarska.

Firmu, která je jednou z nejznámějších obchodních značek České republiky, dnes vede zakladatelův pravnuk Thomas Archer Baťa. Jejich motto „Obouváme svět“ není příliš nadsazené – patří mezi pětici největších výrobců bot na světě. Předloni prodali na 220 milionů párů s obratem zhruba 77 miliard korun.
 

Nejúspěšnější podnikatelé století

1. Tomáš Baťa: průmyslník, obuvník
2. Emil Škoda: průmyslník, velkopodnikatel
3. František Křižík: průmyslník, vynálezce
4. Václav Klement & Václav Laurin: výrobci kol, motocyklů, aut
5. Emil Kolben: průmyslník, velkopodnikatel
6. Antonín Petrof: zakladatel a výrobce klavírů Petrof
7. Josef Hlávka: architekt, stavebník
8. Hana Podolská: módní návrhářka
9. Jan Kašpar: inženýr, letec
10. Dušan Jurkovič: architekt, designér

Motivují vás příběhy podnikatelů? Chtěli byste sami začít podnikat, máte dobrý nápad, odhodlání, ale chybí vám kapitál? Pak zkuste štěstí ve Sportce, kde dneska večer můžete vyhrát fantastických 106,7 milionu korun.

Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Zdroj: Hospodářská komora. Autor fotografie: Wikipedia.com, autor neznámý – Magazín Světozor, Vol. 32 (1931-1932)

Přečtěte si také